Roterende verreiker JCB

Twee keer groot nieuws van JCB deze week. Het meest opzienbarende nieuws was de aankondiging dat JCB nu ook met een roterende verreiker komt. Maar er zijn ook nog nieuwe motoren en nieuwe shovels en graafmachines.

 

  • JCB 1.jpg

    De eerste roterende verreiker van JCB.
  • JCB 2.jpg

    De eerste roterende verreiker van JCB heeft een hefhoogte van 21 meter.
  • JCB 3.jpg

    Het maximaal hefvermogen is 5,5 ton.

Tijdens een Europese persbijeenkomst in Rochester presenteerde JCB deze week een grote reeks noviteiten. Nieuwe, schonere motoren, machines met schone motoren, elektrisch aangedreven machines, er was veel te zien. Het meest opzienbarende nieuws was echter de roterende verreiker. Na lang wachten komt eindelijk ook JCB met deze machine op de markt, terwijl JCB haar sporen ruimschoots verdiend heeft met verreikers. Hydraload heeft JCB de roterende verreiker genoemd. De eerste machine heeft typeaanduiding 555-210R. Daarbij staat 555 voor 5,5 ton maximaal hefvermogen en 210 voor 21 meter hefhoogte. Op maximale hoogte tilt de machine nog 2.500 kg en bij maximale horizontale reach nog 850 kg.

Bij de motoren valt de nieuwe DieselMax 430 op, als opvolger van de EcoMax 440. De 430 heeft een cilinderinhoud van 3,0 liter, waar de 440 nog 4,4 liter had. Toch zijn de prestaties van de nieuwe motor beter. De motor levert 74 pk en 440 Nm bij 1.150 toeren.

JCB gelooft sterk dat dieselmotoren ook in de toekomst een belangrijke krachtbron vormen in de toekomst. Toch zet het ook in op elektrificatie. Twee  voorbeelden daarvan waren de 19C-E1 minigraver en de 30-19E Teletruk telescopische vorkheftruck.

Belangrijke machine updates waren er voor de 13-, 14- en 15-tons rupskranen, de midrange wielladers en de 8 tot 10 tons midigravers.  Meer hierover in de juli editie van Grondig.