Record in keuringen dankzij meer machines in de markt

De economische groei heeft geresulteerd in meer machines in de markt. Tel daarbij op dat steeds meer bedrijven de noodzaak van veilig werken inzien en je hebt de verklaring voor het record aantal veiligheidskeuringen onder BMWT. De branchevereniging van leveranciers van bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel (BMWT) zegt dat ze voor het eerst meer dan 300.000 keuringen verricht hebben. Een record.

Over 2018 slaagde BMWT erin om flink meer veiligheidskeuringen uit te voeren. Zo kon in vergelijking met 2017 een plus van 7,2 procent neergezet worden, wat inhoudt dat het aantal keuringen voor 2018 uitkomt op 307.015. In 2017 waren dat er nog 286.500. BMWT meldt dat de groei geldt voor alle productcategorieën, maar dat er dubbele groeicijfers zijn voor de catergorieën magazijninrichting, hijsmachines en burger- en utiliteitsbouw.  

Veilig werken steeds belangrijker

Jan Hommes, directeur van BMWT, zegt dat steeds meer bedrijven de noodzaak inzien van veilig werken met veilige machines. "De periodieke veiligheidskeuring onder BMWT-Keur wordt steeds meer vanzelfsprekend." Het is een deel van de verklaring waar het record vandaan komt. Een andere reden dat het aantal keuringen zo snel gestegen wordt gevonden in de aantrekkende economie. "Door de goede economische ontwikkelingen zijn er meer machines in de markt", aldus Hommes.   

Woensdag 20 maart werd er nog eens extra aandacht besteed aan Veilig Werken. Iets waar ook CUMELA Nederland zich voor inzet. BMWT geeft aan dat naast veilige machines goed opgeleid personeel een belangrijke voorwaarde is voor veilig werken. Over hele 2018 volgden dan ook 6.000 kandidaten een bedieningstraining, waarop het label BMWT-Train van toepassing is. 

Aantal ongevallen stijgt

Ondanks dat er veel gebeurt om het aantal bedrijfsongevallen terug te dringen laten cijfers nog steeds een omgekeerd beeld zien. Hommes geeft aan dat de cijfers van de inspectie SZW laten zien dat het aantal ongevallen over 2018 met vier procent toenam om uit te komen op 4.368. Het aantal dodelijke ongevallen ging omhoog van 54 naar 71. "De meeste slachtoffers waren te betreuren in de sectoren bouw en vervoer en opslag." Het was de reden voor de inspecteur-generaal om werkgevers op te roepen meer werk te maken van een cultuur van veilig en gezond werken.