Raven neemt SBG over

De Amerikaanse fabrikant van GPS apparatuur Raven, heeeft het Nederlandse SBG overgenomen. Daarmee krijgt Raven direct toegang tot de Europese markt, een regio waar het bedrijf slecht vertegenwoordigd was. Voor klanten van SBG zal voorlopig niets veranderen kondigt het bedrijf aan.

Raven in Amerika een grote fabrikant bij gps systemen voor de landbouw maar ook actief als leverancier van electronica voor de luchtvaart,  was al jaren op zoek naar een goede positie op de Europese markt. Al bij een bezoek aan de fabriek in 2009 kondigde het bedrijf aan, een veel prominentere rol in Europa te willen spelen. Op eigen kracht is dat de afgelopen jaren niet gelukt dus volgt nu de overname van SBG.

Dit Nederlandse bedrijf is in 2003 opgericht en sinds die tijd snel gegroeid. In Europa is het bedrijf inmiddels in 11 landen actief en heeft het in Belgie via Navtronics een tweede vestiging. Directeur Rik van Bruggen van SBG ziet in de overname vooral een mogelijkheid om als SBG verder te groeien. "De schaalgrootte en positie van Raven geeft ons de kans om nieuwe markten te ontwikkelen en als bedrijf klanten nog beter van dienst te zijn en daar de efficiency te vergroten. De wens van Raven om in Europa verder te groeien past precies bij onze ambities."

SBG is gespecialiseerd in systemen die hun oorsprong vinden in de Nederlandse akkerbouw. Bijvoorbeeld voor het bedienen en sturen van werktuigen in combinatie met de trekker, zoals pootmachines of zelfs ploegen. Daarin zijn zij al enkele jaren de technologische marktleider. Matt Burkhard, General manager van  Raven ziet daar ook de aanvulling op hun eigen gps systemen voor precisielandbouw. "De uiterst nauwkeurige werktuigbesturingstechnology van SBG is een prima aanvulling op ons eigen assortiment."

Voor klanten betekent het samengaan dat beide bedrijven nu elkaars produkten gaan verkopen. Andere wijzigingen zijn op korte termijn niet te verwachten. De drie directeuren en oprichters van SBG blijven de komende tijd gewoon aan het bedrijf verbonden.