Provinciale Staten voor cumelabedrijven van groot belang

De verkiezingen voor de Provinciale Staten (PS) komen eraan. Iets waar Audrey Keukens, directeur en partner bij Dröge en van Drimmelen en voorzitter VNO-NCW West, al maanden mee bezig is. Ook voor cumelabedrijven liggen er grote kansen, want alle zaken waar de bedrijven bij betrokken zijn liggen ook grotendeels op het bord van de Provinciale Staten (PS).    

"Als je niet aan tafel zit, dan sta je op het menu", zegt Keukens wanneer ze benadrukt waarom het zo belangrijk is om overal aan tafel te zitten. Vooral de Provincies zijn hierbij belangrijk. Zij gaan namelijk over duurzaamheid, vitaal platteland, energie, wegen, aanbestedingen en andere onderwerpen die de cumelasector raken.

Als voorbeeld noemt Keukens het overleg tussen de provincie en de waterschappen afgelopen zomer. "Doorgaans zijn ze het heel erg met elkaar eens, maar afgelopen zomer was dat niet zo. Dan moeten ze gaan bepalen wie er voorrang heeft en dan moet je aan tafel zitten." 

Onzekerheid maakt kwetsbaar
Andere onderwerpen die ze aanstipt zijn de ontwikkelingen van bedrijfsterreinen versus woningbouw. Op steeds meer plaatsen worden woningen op bedrijfsterreinen gebouwd en dat resulteert steeds vaker in conflicten. Wanneer de gemeente er niet uitkomt wordt de provincie verantwoordelijk. "Bij onzekerheid ben je het meest kwetsbaar." Wat het voor ondernemers belangrijk maakt om aan tafel te zitten en duidelijkheid te krijgen. Wat er gebeurt "is soms niet wat je wil, maar beter dan voortdurende onzekerheid".

Andere verschuivingen die Keukens ziet en die van belang zijn gaan over scholing en aanbestedingen. Het zijn onderwerpen waar de provincies zorgen over hebben, waardoor ze zich er weer meer mee bezig gaan houden. Bij aanbestedingen zijn het vooral zorgen over de buitenlandse partijen die de werken krijgen. "Liever zien ze die naar lokale ondernemers gaan." Allemaal kansen. Ten slotte is er nog een reden om de banden met de provincies aan te trekken en dat zijn de subsidies, bijvoorbeeld de POP. 

Maak kennis
"Leer ze kennen. Ga erheen en vertel je verhaal", is dan ook het advies van Keukens aan de cumelabedrijven. Op 20 maart 2019 vinden de verkiezingen plaats. Wat inhoudt dat voor de tijd de partijen weer de straat op gaan om campagne te voeren. Een goed moment om kennis te maken, stelt Keukens.