Praten over problemen

De mais heeft op verschillende plaatsen in het land flink last van ritnaalden. Door een hogere druk en het verlies van Gaucho verdwijnen er teveel maisplanten. Op gras zijn er de naweeen van de droogte. Plotseling ontwikkelt zich op kale plekken de Zachte Dravik. Problemen die ter sprake kwamen op de Melkers van Morgen dag op proefboerderij De Marke in Hengelo.

 

 • DSC00191 (Klein).jpeg

  Renée Menkveld, van loonbedrijf De Covik verwacht dat de teelt van voederbieten en sorghum de beste mogelijkheden biedt als alternatief voedergewas.
 • DSC00196 (Klein).jpeg

  Het project vruchtbare kringloop Achterhoek heeft samen met Barenbrug een nieuwe sensor om de grasgroei te meten uit Nieuw-Zeeland laten komen. Deze kan in het veld geplaatst worden en met 6 camera’s in de bol hoe het gras zich ontwikkelt. Hij is er net, dus over de bruikbaarheid in Nederland kon nog niets worden gezegd.
 • DSC00202 (Klein).jpeg

  De bloeiwijze van de Zachte Dravik. Momenteel op veel percelen op zandgrond te vinden. Te bestrijden door te maaien en door te zaaien om meer concurrentie te krijgen.
 • DSC00213 (2) (Klein).jpeg

  Remco Freriks liet zien hoe ze de NIR-sensor van John Deere ook kunnen gebruiken om ruwvoer te analyseren. Het is dezelfde sensor die ook op de hakselaar en de bemester zit.
 • DSC00203 (Klein).jpeg

  In het kader van biodiversiteit moeten sommige telers ook meer kruidenrijk grasland creëren. Daarvoor zijn verschillende mengsels verkrijgbaar. Niet echt geschikt om te maaien, maar bedoeld om te weiden. Op de Marke werd het beeld van de velden overheerst door het Herderstasje dat zich als extra kruid spontaan had gevestigd.
 • DSC00216 (2) (Klein).jpeg

  Groot Zevert was het derde nadrukkelijk aanwezige cumelabedrijf met de bemester voor het toedienen van digistaat meststoffen.

De open dag op de Marke had een wat soberder opzet dan andere jaren. Waarbij er geen proeven werden bezocht, maar het geheel zich afspeelde rond een aantal demoveldjes. In acht etappes gingen de bezoekers langs een aantal stands en kwamen daarbij ook twee loonwerkers tegen. Renée Menkveld van De Covik uit Steenderen vertelde over de mogelijkheid om andere gewassen te telen om meer eiwit van het eigen bedrijf te krijgen. Met een duidelijke waarschuwing voor de bezoekers; “Begin er alleen aan als je aardigheid hebt in het telen van gewassen. Anders kun je het beter overlaten aan een akkerbouwer, een collega of helemaal uitbesteden aan de loonwerker.” Echt optimistisch over de mogelijkheden voor ruwvoerteelt is hij niet. “Gewassen als soja en veldbonen hebben best kansen, maar dan voor de menselijke consumptie. Dat brengt veel meer geld op en is dus rendabeler.”  Voor veehouders die wat anders willen telen zijn voederbieten en sorghum voor hem betere alternatieven. “Die brengen meer op en geven meerwaarde in het rantsoen.”

De tweede loonwerker die zijn diensten mocht toelichten was Remco Freriks uit Heelweg. Als deelnemer van het precisielandbouwproject NPPL mocht hij uitleggen hoe hij met behulp van gps niet alleen mest uitrijdt, maar ook alles vastlegt, zoals de uitgevoerde gewasbescherming en de opbrengst. Klanten krijgen dat allemaal in een kaartje gepresenteerd, mits ze daarvoor tien euro per ha betalen. Een bedrag dat leidde tot veel ongeloof in het groepje toehoorders. “Zo weinig, kan dat uit” was een van de reacties. Een ander verzuchtte dat ze het jammer vond dat het bedrijf zo ver was. “Voor dat geld zou je bij mij al het werk mogen doen. Dat is precies wat we nodig hebben.”

Voor Freriks is het nu nog experimenteren hoe ze alles het beste kunnen toepassen. Zoals bij het uitrijden van mest waar eerst gewerkt moet worden aan het systeem om op basis van de NIR-meting overal de gelijke hoeveelheid stikstof toe te dienen. Een fase later zou dat dan ook nog gecombineerd kunnen worden met taakkaarten.

Ritnaalden

Op de andere stations was het een afwisseling van praten over nieuwe technieken en problemen, waarbij er veel mogelijkheden waren om in te gaan op zaken die nu spelen. Zoals de slechte groei van de mais en de problemen met ritnaalden. In de praktijk blijken er ook problemen bij mais die gezaaid is tussen ongeveer 27 april en 4 mei en waarvan het zaad behandeld was met Sonido. Dit middel om ritnaaldenschade tegen te gaan kan ook agressief zijn voor kiemplanten. Niet als de omstandigheden goed zijn, maar dit jaar hadden we begin mei te maken met een flinke vorst en daar is mais niet van gediend. Het gevolg was een kwakkelende kiem die reageert op Sonido met als gevolg een slechte start. Gecombineerd met een lagere effectiviteit van nieuwe middelen als Sonido en Force geeft dat meer schade dan gebruikers van ontsmet zaad in het verleden gewend waren.

Een ander probleem op de zandgrond dat naar voren kwam was de groei van de Zachte Dravik. Deze grasachtige blijkt zich dit jaar sterk te ontwikkelen op de kale plekken die ontstaan zijn door de droge zomer van vorig jaar. Overal staan nu bossen van dit gras. Door het maaien wordt deze wel onderdrukt maar weg krijgen zal nog niet meevallen stelde Marcel Klein Braskamp van For Farmers. “Wie het in zijn percelen heeft kan gaan doorzaaien om in kale plekken weer betere grassen te krijgen. Staat er echt veel dan is opnieuw inzaaien echter een betere oplossing.”

Zo was er voor iedereen die zijn/haar probleem aan de orde durfde te stellen gelegenheid om met deskundigen en collega’s van gedachte te wisselen. Dat maakte de dag leerzaam, ondanks het ontbreken van proefvelden waar bijvoorbeeld te zien was hoe gelijkzaai en onderzaai verloopt. Toch een hot item op veel bedrijven dit moment.

Bij de foto’s nog een toelichting op een aantal thema’s die aan de orde kwamen.