Ploeger: vaste mest in één werkgang uitrijden en inwerken

Ploeger heeft dit najaar samen met TonTrans BV op Goeree Overflakkee een proef uitgevoerd met het in één werkgang uitrijden en inwerken van vaste mest. Hiervoor is de nieuwe Ploeger AT4103 van TonTrans met Tebbe-vastemeststrooier ingezet met daarachter een zes meter brede getrokken cultivator.

Bekijk ook de film van de proef. Die is te vinden als tweede beeld in de fotoreportage. 

Er is getest met het doel om vaste mest, compost en geconcentreerde organische meststoffen (van twee tot vijfentwintig ton per hectare) bij het strooien direct in te werken. Dit geeft een verlenging van het uitrijdseizoen en werkt efficiëntieverhogend.

Vanwege de gescheiden toerentalregeling van de strooischijven (van 100 tot 600 toeren per minuut) en de aparte toerentalregeling van de doseerwalsen kan met deze combinatie op zes meter breedte worden gestrooid. Daarbij worden de doseerwalsen zo geregeld dat ze naar behoefte verkleinen voor een goed strooibeeld. Dit bleek naar behoren te werken.

Dit uitrijden en inwerken is desgewenst nog te combineren met het direct zaaien met een zaaimachine op de cultivator of schijveneg. Er kan bij deze oplossing een standaard getrokken werktuig worden ingezet. Na het afkoppelen van de cultivator of schijveneg heb je dan weer een standaardstrooier.

Verder heeft de Ploeger een automatische dosering van de gift per hectare op basis van weegcellen gecombineerd met een voor vaste producten ontwikkelde Ploeger-strooicomputer. Daarbij heeft de Ploeger met zijn CVT in combinatie met mechanische assen de trekkracht van een zware CVT-trekker. Ton van Genugten van TonTrans geeft aan dat hij hiervoor vooral in het buitenland kansen ziet, omdat daar bijvoorbeeld rioolslib nog op het land mag worden uitgereden. Voor Nederland vindt hij het nu te vroeg om erop in te spelen, maar hij geeft aan indien nodig er snel klaar voor te zijn.