Ploeger test vijfwieler

Loonbedrijf Peters in Haps test momenteel dit eerste prototype van de zelfrijdende Ploeger AT5105-mestmachine met 25-tons Tebbe-opbouw. Deze machine zal dit jaar volop nationaal en internationaal gaan testdraaien. Ploeger wil aan het eind van het jaar drie van deze machines hebben gebouwd en getest om ze voor het volgende seizoen te kunnen vrijgeven.

 • web opening ploeger.jpg

  Het eerste Prototype AT 5105 met 25 tons Tebbe opbouw
 • web strooien.jpg

  De loswalsen en de strooitafel worden apart hydraulisch aangedreven.
 • web draaien.jpg

  De mechanisch aangedreven achterassen hebben een stuuruitslag van maximaal 15 graden.
 • web besturing.jpg

  Het 30 tons pendeltandem met gedwongen besturing.
 • web draaicirkel.jpg

  Zonder wringen is de binnendraaicirkel ca 8 meter. Met wringen kan deze verkleind worden tot ca 3 meter.
 • web interieur.jpg

  Dezelfde bediening als in de 3 wieler.
 • web draaiknop.jpg

  Met een draaiknop op de armleuning kun je het toerental van de strooischijven regelen.
 • web vooraanzicht.jpg

  De neus en de geveerde cabine is dezelfde als op de driewieler.
 • web transport.jpg

  Op 1050/50R32 banden is de machine buitenwerks 3,35 m breed.
 • web tebbe 4103.jpg

  De 16 tons Tebbe opbouw voor de driewieler is ook klaar
 • web 3103.jpg

  De opbouw voor het uitrijden van vloeibare mest is ook klaar.
 • web at4103 peters.jpg

  Loonbedrijf Peters Haps heeft het prototype van de AT 4103 draaien. Hij heeft naar eigen zeggen er nu 1000 uur naar alle tevredenheid mee gedraaid en is aangenaam verrast dat de elektronische regelingen (motor-, transmissie, hydrauliek) meteen goed functioneert.

In grote lijnen is de vijfwieler qua opbouw vergelijkbaar met de Ploeger 4103-driewieler, dus met Scania-krachtbron, in dit geval de 405 kW (550 pk) zescilinderversie, in combinatie met een ZF Eccom 5.0 CVT-bak en mechanisch aangedreven achterassen. Verder beschikt de machine over de van Challengers en TerraGators bekende Danfoss-hydrauliekcomponenten, Borger-pompen en Vogelsang-verdelers. Het voorwiel wordt uiteraard weer hydraulisch aangedreven.

Het belangrijkste verschil zit in de achterkant. Ploeger heeft gekozen voor een 30-tons tandemstel met twee gedwongen gestuurde assen, waarbij de ophanging van het tandemstel in rubbers is gerealiseerd om wringen te kunnen opvangen. De achterwielen hebben vijftien graden uitslag. Hiermee is wringingsloos een binnendraaicirkel van (op het land gemeten) acht meter mogelijk. Bij maximaal scherp draaien kan die cirkel worden verkleind tot circa drie meter. De achterwielen wringen dan wel wat, maar bij grootschalige akkerbouwtoepassingen vormt dat over het algemeen geen beperking. De machine kan ook in (beperkte) hondengang rijden voor het recht rijden in hellend terrein en op plaatsen waar men de beide achterste wielen niet helemaal door hetzelfde spoor wil laten rijden.

De opbouw is een hydraulisch aangedreven 25-tons Tebbe-strooier. Bijzonder detail hier is dat de loswalsen en de strooitafel apart worden aangedreven. Dit maakt het mogelijk het toerental van de strooischijven onafhankelijk van de aanvoer bij te regelen om zo het gewenste strooibeeld te krijgen. Op de kopakker kan met een laag toerental worden gestrooid om in één keer zonder overlap met beperkte breedte de kanten te strooien. Ploeger zal ook een vijfwieler uitrusten met een 25 kuubs mestopbouw. Hier mikt Ploeger met de vijfwieler op wieldrukken die altijd onder de tien ton liggen.

De vijfwieler komt op 1050/50R32-banden buitenwerks op 3,35 meter. Dat brengt de machine ook in beeld voor Nederlandse loonwerkers die bij beperkte hondengang voor het zodenbemesten een machine hebben met heel lage asdrukken. Naast de vorige jaar geïntroduceerde driewieler AT 4103 met zestienkuubs mestopbouw is voor deze driewieler inmiddels ook de zestientons Tebbe-opbouw voor vaste mest klaar, alsmede de twaalftons Bredal-kunstmest-opbouw en een acht- of twaalfkuubs opbouw voor het uitrijden van vloeibare kunstmest. Ploeger ziet in de 3 wieler AT ook mogelijkheden om deze in te zetten voor het sleepslangen. Loonbedrijf Peters heeft met het eerste prototype AT 4103 inmiddels ruim 1000 uur gewerkt, naar eigen zeggen tot volle tevredenheid.