Overzichtelijk hakselen

Krone heeft een unieke nieuwe optie bedacht voor de hakselaar. Een cabine die met behulp van een schaarlift 70 cm omhoog kan. Een uitkomst in de mais, want in plaats van alleen maar pluimen, ziet de chauffeur nu het gewas. En het is ook nog veel stiller.

  • Krone.jpg

    Door de cabine 70 cm te liften, kijk je ook tijdens het hakselen op de mais en is er veel meer overzicht.

De beweegbare cabine is op voorhand al één van de opvallendste noviteiten van de komende Agritechnica. Het is zo’n oplossing waarvan je denkt, dat dit niet eerder is bedacht. Wat Krone heeft gedaan is even geniaal als simpel. De cabine is op een schaarlift geplaatst, de kabels hebben wat extra lengte en dan kan deze met een druk op de knop 70 cm omhoog worden gebracht. Vergelijkbaar met de cabine op een overslag kraan. Het verlost de chauffeur van urenlang turen naar maisplanten die op hem af komen en geeft plotseling overzicht. Een bijkomend voordeel is dat hij niet alleen het perceel overziet, maar ook een veel beter zicht heeft op de vulling van het silagewagen. Het enige nadeel dat optreedt is dat je iets minder direct op de invoer naar de hakselkooi kijkt. Daar staat tegenover dat je veel beter ziet hoe de gewasstand is en dus makkelijk met de snelheid kunt anticiperen. Bijkomend voordeel is dat het in de cabine wat stiller wordt door de grotere afstand van het hakselaggregaat.

De beweegbare en geheel vernieuwde cabine is voor het eerst te zien op de Big X 880, een nieuwe serie hakselaars van Krone. Deze hebben net als de nieuwe Big M een Liebherr motor. Uit de eerste praktijkervaringen blijkt dat de hogere zit voor de chauffeurs snel went. De eerste vijf minuten is het wennen aan de positie en de andere beweging van de cabine, maar daarna is de reactie volgens Krone vooral positief. Niets is tenslotte mooier dan gewoon over een gewas heen kijken.