Oriënteren op drones

Wie alles wil weten over de nieuwste ontwikkelingen rond Drones kan aanstaande woensdag terecht in Marknesse. Daar is de tweede Nationale Drones Demonstratiedag. Er zijn demonstratievluchten met drones, maar er zijn ook bedrijven die zich met het verwerken van de gegevens bezig houden.

 

Eén van de bedrijven die woensdag 11 april een demonstratie verzorgt is Bert Rijk van Aurea Imaging. Hij laat zien wat hij en zijn collega Dronewerkers aan diensten leveren voor de landbouw. Zij leveren o.a. ook aan de data coöperatie BIOSCOPE, die satellietbeelden en dronesbeelden inkoopt voor precisielandbouw. Verder komt het Franse bedrijf L'Avion Jaune vliegen met de Boreal, een indrukwekkende drone van 4 meter spanwijdte. Deze drone heeft een bodemvochtsensor aan boord die in het Europese MISTRALE project is ontwikkeld. Andere Nederlandse leveranciers zijn: CustomDrone die zowel een remote sensing en een spuitdrone ontwikkelen; Droneland een totaal-dienstverlener en leverancier van drones voor zowel de professionele als de consumentenmarkt.

Naast drones zijn er op de NDDD ook leveranciers van precisiemachines waar de door de drone vergaarde data in terecht moet komen, zoals Kverneland met de VICON spuit voor het bijna plaatssepcifiek spuiten. Verder komt ook adviesbureau HLB met ondersteuning voor de smart farmer. Diverse software-leveranciers presenteren hun software om drone data te verwerken tot taakkaarten of andere slimme toepassingen voor het verbeteren van de performance op het boerenbedrijf.

Het evenement wordt georganiseerd door Aero Vision in opdracht van de stichting Capigi Fondation. Deze Europese stichting is gericht op het stimuleren en uitbreiden van de dronetoepassing. Dit gaat in samenwerking met NLR en het Agrofoodcluster. Plaats van handeling is het vliegveld van de zweefvliegclub in Marknesse. Voorsterweg 21, Marknesse

TOEGANG GRATIS: De toegang tot de NDDD is gratis voor bezoekers. Het terrein is open vanaf 11 uur, maar de demonstraties vinden in de middag plaats tussen 13 uur en 16 uur.