Opvallend: Jaguar Land Rover geeft aluminium tweede leven

Jaguar Land Rover begint aan de nieuwe fase van zijn circulaire strategie met de implementatie van een innovatieve recyclingtechnologie. Met het Reality-project streeft de autofabrikant ernaar om het aluminium van bestaande voertuigen van Jaguar en Land Rover te recyclen tot nieuwe hoogwaardige aluminium onderdelen voor de productie van nieuwe modellen.

Het recyclingproces wordt op dit moment getest bij preproductiemodellen van de Jaguar I-Pace, waarvan het lithium-ionbatterijpakket is verwijderd. De batterij wordt hergebruikt in een nader te bepalen toepassing. De rest van de I-Pace wordt met behulp van hightech-sensoren van Axion gesorteerd op materiaalsoort, waarna het aluminium wordt gesmolten en opnieuw wordt gevormd.

Zo min mogelijk nieuw aluminium

Als Reality volledig operatief is, moet de CO2-uitstoot van het productieproces zoveel mogelijk worden teruggedrongen. Jaguar Land Rover streeft ernaar om zo min mogelijk nieuw aluminium te gebruiken bij de productie van auto’s. De fabrikant heeft zijn mondiale CO2-uitstoot al met 46 procent weten te verlagen en wil nog naar een verdere reductie.

Tussen september 2013 en januari 2019 is al 300.000 ton gerecycled aluminium gebruikt, waaronder voor de nieuwe Jaguar XE. Dat model was in 2014 ’s werelds eerste auto met carrosseriedelen bestaande uit de aluminiumlegering RC5754, dat 75 procent gerecycled aluminium bevat. De helft van de XE-carrosserie bestaat uit aluminiumlegeringen, die voor een groot deel uit gerecycled aluminium bestaan.

Jaguar Land Rover gebruikt 180.000 ton aluminium per jaar, ofwel een klein percentage van de 80 miljoen ton die jaarlijks wereldwijd wordt geproduceerd. Het is één van de meest gerecyclede materialen ter wereld en 75 procent van het ooit geproduceerde aluminium wordt nog steeds gebruikt.