Opnieuw tonnen schade door GPS diefstal

Afgelopen week is opnieuw een groot aantal GPS systemen ontvreemd op een cumelabedrijf. De eigenaar schat de schade op minimaal twee ton aan apparatuur en stilstand. Het is geen specifiek Nederlands probleem. In heel West-Europa staan machines tijdelijk stil door deze diefstallen.

 

  • DSC09242.jpg

    Zonder gps is zaaien tegenwoordig onmogelijk omdat er geen markeurs meer zijn.

Nu er voor de tweede keer in korte tijd een groot aantal systemen zijn gestolen op een cumelabedrijf lijkt het er steeds meer op dat sprake is van een georganiseerde misdaad. Zeker omdat er naast deze bekende grotere diefstallen ook nog veel op kleinere schaal worden gemeld. Volgens de twee marktleiders John Deere en Trimble gaat het om tientallen sets die sinds begin 2017 zijn ontvreemd. Maarten van Kampen van Trimble partner Vantage Agrometius schat alleen al de waarde van die systemen op meer dan 300.000 euro. “De omzet die daar uit komt is geen omzet waar we blij mee zijn, want het gaat gepaard met een hoop chagrijn. Ook bij ons, want wij ergeren ons net zo hard aan deze diefstallen. En met die 300.000 euro houdt het niet op, want de bedrijven hebben vaak ook schade doordat ze een tijdje stil staan en ook nog andere zaken moeten vervangen.”

Rooftocht

Bij John Deere ligt het aantal gestolen systemen nog flink hoger dan bij Trimble. Een kleine rondgang langs de dealers leert dat in verschillende perioden in meerdere streken van het land plotseling sprake is van een soort rooftocht. Na meldingen uit Zeeland en West-Brabant, verschoven de diefstallen naar het Noorden. Nu lijkt dus het Zuiden aan de beurt met recentelijk de diefstal van meer dan tien systemen bij loonbedrijven in Kessel en Alphen.  Daar komt nog een groot aantal kleinere diefstallen bij weet Eric Teuwsen van John Deere Nederland. “Het is ook geen specifiek Nederlands probleem. Wij hebben binnen John Deere meldingen gehad uit Zweden, Denemarken, Duitsland, België en Frankrijk. Overal verdwijnen de GPS systemen spoorloos.”

In Nederland loopt de schade voor de landbouw, inclusief gevolgschade, waarschijnlijk al richting de 1 miljoen euro. Want naast de systemen van Trimble en John Deere worden ook de andere leveranciers regelmatig gestolen. Doordat er minder voorkomen is ook het aantal wat kleiner.

Stuurloos

De diefstal vorige week bij het bedrijf in Noord-Brabant kwam voor het bedrijf wel op een heel vervelend moment. Net toen de grond eindelijk bekwaam was om te gaan zaaien werden 12 systemen van de trekkers en zelfrijders gestolen. “De volgende dag konden we niets meer,” vertelt de eigenaar die liever niet zijn naam meldt uit angst voor herhaling. “Tegenwoordig ben je bij heel veel machines afhankelijk van deze apparatuur omdat de hele besturing eraan gekoppeld is. Bijvoorbeeld bij de zaaimachines die elektrisch aangedreven zijn, heb je het gps signaal nodig voor de bepaling van de snelheid en het openen en sluiten van de zaaipijp. Omdat we sinds we gps gebruiken, ook geen markeurs meer op de machine kopen zijn we stuurloos en kunnen niets meer. Maar dat geldt ook voor de Vervaet met Nirs. Omdat je plaatsspecifiek werkt moet je een gps signaal hebben.”

Ergerlijk

Hoewel zowel John Deere als Trimble waar hij systemen van gebruikt er alles aan deden om hem snel weer te helpen, heeft hij toch met meerdere machines een aantal dagen stil gestaan. “Vreselijk frustrerend, want die jongens willen aan het werk, de klanten wachten en je kunt niets. Helemaal ergerlijk is het dan dat als je de politie belt, ze geen moeite doen om te komen kijken en sporenonderzoek uit te voeren. We moesten maar naar het bureau komen om aangifte te doen. Pas toen we daar op maandag ons verhaal hadden gedaan, leken ze te beseffen wat de diefstal inhoudt. Toen gaven ze schoorvoetend toe dat ze misschien toch maar beter hadden kunnen komen.”

Hoewel de trekkers bij het bedrjif in een afgesloten ruimte stonden was het voor de inbrekers makkelijk om binnen te komen. Camera’s en een systeem met bewegingsdetectie was niet voldoende om de dieven af te schrikken. “Het is voor hen ook maar een half uurtje werk, doordat de systemen gemaakt zijn om uit te wisselen tussen verschillende machines. Aangezien je nog steeds met 1 sleutel de cabine van alle Fendt of John Deere tractoren kunt openen, houdt dat ook niet tegen,” foetert de eigenaar. Hij overweegt nu om ze toch maar aan het eind van de dag van de machine te laten halen om ze daarna in het kantoor op te bergen. “Maar het is werk waar je niet op zit te wachten, want dat kost je elke dag zo een kwartier.

Preventie

Het toenemend aantal diefstallen blijkt ook bij CUMELA Verzekeringen. Daar is het afgelopen jaar al zeker 80.000 euro uitgekeerd aan verzekerden. “En dan hadden wij er toevallig geen grote diefstallen bijzitten,” zegt Marcel Elferink van CUMELA Verzekeringen.  Hij adviseert bedrijven wel om de verzekeringspolis goed na te kijken om te zien of de apparatuur is meeverzekerd. Zeker wanneer systemen later los zijn gekocht blijken ze vaak niet in de polis voor te komen.”

Andere preventietips van Elferink zijn het proberen materieel te stallen in afgesloten ruimtes, of haal indien mogelijk onderdelen van het materieel en berg die op een veilige plaats op. Moet een machine ergens achter blijven en is de apparatuur niet mee te nemen, dan is het volgens Elferink belangrijk om te kijken naar beveiligingsmogelijkheden op locatie zoals bouwplaats bewaking. Verder is het volgens hem zoals altijd zaak om alert te zijn. “Vertrouw je iets niet, meld het dan aan de politie.”