Opinie: Koop grond

Koop grond en word op papier ook landbouwer, dat is de conclusie die rest na de beantwoording van vragen over de nieuwe POP 3 subsidieregeling van staatssecretaris Dijksma. In haar antwoord op vragen van SGP geeft ze duidelijk aan, dat loonwerkers niet in aanmerking komen voor de POP 3 subsidies. Deze zijn bedoeld voor landbouwers en dat wil zij niet veranderen.

De vragen van de SGP fractie werden gesteld naar aanleiding van de protesten vanuit CUMELA Nederland tegen de inzet van de huidige POP 2 subsidies. Wat daarbij vooral steekt is dat de subsidieregeling zo is ingevuld, dat een simpele investering in GPS apparatuur kan leiden tot een aankoopsubsidie van 40 procent op bijvoorbeeld een complete spuitmachine of bemester. Dit is een gevolg van de invulling van de regeling waarbij niet alleen het onderdeel dat voor subsidie in aanmerking komt wordt gesubsidieerd maar de complete investering. Daardoor treedt een grote marktverstoring op vindt CUMELA Nederland want boeren die investeren kunnen zeer goedkoop een machine aanschaffen terwijl loonwerkers het volle bedrag betalen. Dat moet door berekend worden in de tarieven en daardoor zijn boeren die de loonwerker inschakelen duurder uit.

In de beantwoording op de vragen geeft Dijksma wel aan dat ze wil proberen marktverstoring te voorkomen door de subsidie nog meer te bestemmen voor echte innovaties. Ze laat echter ook doorschemeren dat sommige innnovaties langer ondersteund moeten worden. Het signaal is dus duidelijk, de huidige tweedeling blijft. Een tweedeling die bestaat uit loonwerkers die grond in beheer hebben en dus gelden als landbouwer en zij die dat niet hebben. Loonwerkers met grond kunnen profiteren van de subsidie regeling en de rest niet. Nu de subsidieregeling niet wezenlijk verandert en de kans bestaat dat deze nog meer versnipperd raakt nu provincies deze gaan uitvoeren, rest slechts een conclusie. Wil je als loonwerker in het agrarisch loonwerk een eerlijk speelveld houden, dan zul je moeten investeren. Niet in machines maar in grond. Dat kan zeer rendabel zijn, want je kunt er uiteindelijk tienduizenden euro's subsidiegeld mee verdienen. Dat lukt met de meeste machines niet.

Toon van der Stok