Opinie; Buitenbeurs hoort in Biddinghuizen

Wie de afgelopen week zowel GroenTechniek Holland als Potato Europe bezocht is onmiddellijk overtuigd van het grote voordeel van het evenemententerrein in Biddinghuizen. Waar Potato Europe verzoop in de regen, bleef GTH een prettige plaats voor beursbezoek ondanks wind en regen. Het bewijst eens te meer dat je hele sterke argumenten moet hebben om beurzen als GTH en ATH daar weer te laten vertrekken.

Het verschil was groot de afgelopen week. Waar je met de auto op Groentechniek Holland probleemloos vanaf de weg het parkeerterrein op en af kon rijden, belandde de bezoeker van Potato Europe in een rij geparkeerde auto’s van enkele kilometers lang, met volstrekt ontoereikend busvervoer. En dus stonden bezoekers in wind en regen in een onbeschutte polder meer dan een uur te wachten. Natuurlijk het was overmacht, want bij het beursterrein was een grasveld waar geparkeerd had moeten worden. Maar het toont eens te meer aan hoe het weer mooie plannen om zeep kan helpen.

Op het beursterrein was het verschil opnieuw groot. Potato Europe in Emmeloord probeerde nog wat te redden met rijplaten en houtsnippers maar het was volstrekt onvoldoende. Mede doordat bij de opbouw er niemand over had gedacht om de looppaden te sparen. Met als gevolg dikke rijsporen tussen twee rijen tenten. Hoe anders zijn dan de asfaltpaden in Biddinghuizen.

Natuurlijk bezoekers uit de groene sector laten zich door het weer niet veerhouden. Wind en regen is geen reden om niet te gaan. Integendeel, thuis is er niets te doen, dus alle tijd voor beursbezoek. En de modder gaan we ook nog wel lachend door. Maar voor een internationale beurs is het een aanfluiting. Niet voor niets hoorde je van verschillende bezoekers en standhouders, waarom gaan we niet naar Biddinghuizen. Daar liet ATH vorig jaar al zien dat je er ook prima kunt demonstreren.

Laten we in Nederland daarom het evenemententerrein in Biddinghuizen koesteren en daar vooral niet weggaan. Want elke beurs weer spreken we buitenlandse bezoekers die jaloers zijn op zo’n mooi terrein voor een buitenbeurs. Prima dat er discussies zijn over het beste moment van een beurs. Maar laat één ding duidelijk zijn, als je buiten wilt tentoonstellen, blijf dan of ga naar Biddinghuizen. Dan weet je als organisatie één ding zeker; bereikbaarheid en terrein is altijd in orde. En als het regent, gaan we wel even de tent in. Voor een goed gesprek met de dealer. En kunnen we over vier jaar bij de volgende Potato Europe internationaal laten zien dat we niet alleen de teelt onder controle hebben maar ook de beursorganisatie.

Toon van der Stok