Op 1 april nieuwe cao Bouw en Infra?

Op 12 februari zijn de onderhandelingen voor de cao Bouw en Infra weer van start gegaan. Het levert meteen reuring op, want de eisen van bonden en werkgevers lopen ver uit elkaar. Zo geven werkgevers aan door stikstof en PFAS grote zorgen te hebben over hun bedrijven, maar stelt de FNV dat er nog steeds tekorten zijn en dat lonen met 5 procent moeten stijgen. 

Het streven is om op 1 april een nieuwe cao-bouw te hebben, nadat de gesprekken in november uitgesteld werden. Toen zorgden de combinatie van PFAS-onzekerheden en stikstofproblemen ervoor dat werkgevers druk waren met andere zaken. Iets waar de bonden begrip voor hadden, maar nu enkele maanden later blijkt de bouw, volgens onder meer FNV, toch weer behoorlijk goed te draaien. 

5 procent meer loon?
Gebaseerd op de vraag om personeel, maar ook de wil om de sector interessant te houden vragen de bonden nu om 5 procent loonsverhoging. Ook willen ze vanaf 1 januari 2021 dat het voor iedereen in de bouw mogelijk wordt om drie jaar voor de AOW-leeftijd te stoppen met werken. "De werkgever betaalt de premie aan een fonds en het fonds keert het maximaal mogelijke bedrag per jaar uit, 21.200 euro op dit moment. De werknemer kan dan besluiten om dit aan te vullen met een stukje van zijn pensioen", aldus FNV.

Andere zaken die de FNV benoemt zijn het doorbetalen van schooldagen van een BBL-er en betere regelingen voor uta-personeel. Het zijn behoorlijk wat eisen, terwijl werkgevers aangeven er nog helemaal niet zeker van zijn dat de problemen door stikstof en PFAS niet alsnog grote gevolgen voor hun bedrijven gaan hebben, Zij willen dan ook een "beheerste loonontwikkeling". Ook heeft de sector te maken met een behoorlijke duurzaamheidsopgave. Tegelijkertijd geeft de FNV aan dat als de vergrijzing doorgaat en de sector geen jongeren weet aan te trekken er op termijn nog grotere problemen ontstaan.