Onder de grond kijken

Aan de gratis Klic app van Blindguide is vorige maand een augmented reality functie toegevoegd. Hiermee kun je op het scherm van je telefoon de kabels en leidingen projecteren die onder de grond liggen als je daar je camera op richt. Je kunt als het ware onder de grond kijken om de ligging te lokaliseren.

 

Augmented reality is de nieuwste ontwikkeling bij het gebruik van de smartphone of tablet voor het opsporen van kabels en leidingen. Hierbij richt je de camera van je smartphone op een gebeid waar je van plan bent te gaan graven en waarvoor een klic melding is gedaan. Op basis van deze gegevens legt de telefoon dan een extra laag over het beeld dat je op je scherm ziet. Je ziet dan de verschillende kabels en leidingen die in het gebied liggen en waar ze zich ongeveer bevinden.

Nauwkeuriger wordt het echter niet met deze functie. Voor het mechanisch graven moet je conform de WIBON nog altijd de kabels en leidingen handmatig opsporen. Het grote voordeel is dat je niet echt de kaart hoeft te lezen, maar het gewoon in beeld ziet.

Een andere nieuwe mogelijkheid is om direct vanuit de app met de netbeheerders van de betreffende kabel of leiding te communiceren. In het scherm kun je namelijk de contactinformatie van de verantwoordelijke netbeheerder oproepen en daar direct een melding naar toe sturen of de betreffende KLIC afdeling bellen.

Blijven updaten

Han Beukers van Blindguide constateert dat een deel van de gebruikers nog onvoldoende let op het updaten van de app als ze deze gebruiken. “Wij zien dat een flink aantal gebruikers nog met een oudere versie werkt. Daarmee neem je een risico, want de updates zijn vooral bedoeld om gevonden gaten of zwakke punten in de beveiliging van het besturingssysteem op je smartphone of tablet op te lossen. Bij de meeste gebruikers gaat dat automatisch, maar een deel heeft het automatisch updaten van apps uitstaan merken wij. Prima als je dat doet, maar dan moet je wel regelmatig controleren of er een update is. Doe je dat niet, dan kun je beter het automatisch update aanzetten. Dit is niet alleen veiliger, dan heb je ook altijd direct de beschikking over nieuwe functies.”