Nieuwe start BIA in Apeldoorn

Komatsu importeur BIA bouwt dit jaar een nieuw pand in Apeldoorn en vertrekt uit Zutphen. In Apeldoorn Noord is grond aangekocht en de bouwplannen liggen bij de gemeente. Het bedrijf hoopt begin volgend jaar de nieuwe ruimte in gebruik te nemen.

 

  • Nieuw hoofdkwartier BIA bv (Klein).jpg

    Het nieuwe hoofdkwartier van BIA krijgt uitgebreide kantoorruimte en een zeer ruime werkplaats.
  • FRT_5867 (Klein).jpg

    Dit jaar nog start BIA met een Nederlandse vestiging van Matrent voor de verhuur van Komatsu en andere machines die het bedrijf importeert.

Voor Apeldoorn is gekozen vanwege de centrale ligging aan de A1 en A50 en de zeer goede bereikbaarheid van het terrein vanaf de snelweg. Dit laatste is belangrijk voor het bedrijf vertelde directeur Patrick Schothuis bij de presentatie van de plannen. “We zitten nu aan het eind van een doodlopend straat en zeker met diepladers lastig te bereiken. Niet alleen in de straat zelf, maar ook via de toegangswegen omdat sommige obstakels hebben die niet te passeren zijn met een dieplader.”

Apeldoorn wordt de centrale vestiging van BIA Nederland met kantoren en een grote werkplaats voor het gereedmaken van nieuwe machines. “We krijgen alles binnen volgens Benelux specificaties, maar feitelijk elke machine moeten we nog aanpassen om aan de eisen en wensen van de Nederlandse klant te voldoen.

Voor BIA markeert de bouw van de nieuwe vestiging ook de start van een nieuwe periode op de Nederlandse markt stelt Schothuis. “We merken dat in Zutphen nog regelmatig wordt gerefereerd aan Doornbos, terwijl dat al heel lang verleden tijd is. Natuurlijk hebben we als BIA ook nog allerlei verschillende periodes gehad, denk aan de samenwerking met Hans van Driel, maar nu heeft BIA echt gekozen voor een eigen gezicht naar de Nederlandse markt.” Dat is het bedrijf ook wat waard, want in de hele nieuwbouw wordt ongeveer 5 miljoen euro geïnvesteerd. In de opzet van het pand is gekozen voor een modulair systeem wat de gelegenheid geeft om makkelijk aanpassingen te doen.

Nederlandse vestiging Matrent

Tegelijk met de presentatie van de nieuwbouwplannen kondigde het bedrijf aan te starten met eigen verhuuractiviteiten. Daarvoor wordt een Nederlandse vestiging van Matrent opgezet. Vanuit dit bedrijf zullen machines vanaf 14 ton worden verhuurd. Grotendeels vanuit Apeldoorn, maar om in het Westen goed bereikbaar te zijn en om transporttijden te beperken wordt er ook nog een pand gezocht in de driehoek Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Wie nog een ruimte heeft van 500 m2 en een flink buitenterrein mag zich melden.

Voor BIA betekent het opzetten van de verhuurmaatschappij de tweede grote investering in de Nederlandse markt. Voor de opbouw van een flinke verhuurvloot met meer dan 130 machines is ook 5 miljoen euro vrij gemaakt. Dit wordt niet alleen besteed aan machines van Komatsu, ook machines van de andere merken die het bedrijf voor Nederland importeert, zoals zeven en brekers van Metso en Portafill zullen hier te huren zijn.  De verhuur is mogelijk van 1 dag tot 5 jaar.