Nieuwe Perfect TriGant-klepelmaaier voor Big M 450

Voor de nieuwste zelfrijdende Krone Big M-maaier heeft Perfect Van Wamel BV in samenwerking met Krone Maschinenfabrik GmbH een serie versterkte klepelmaaiers ontwikkeld. Krone en Van Wamel claimen met deze 9,30 meter brede combinatie op basis van een praktijkproef een hogere capaciteit en een betere efficiëntie dan een trekker-triplemaaiercombinatie.

De combinatie bestaat uit een Krone Big M 450 in combinatie met een nieuwe Perfect-frontklepelmaaier van 3,13 meter en Perfect-zijklepelmaaiers van elk 3,20 meter. Voor deze inzet zijn de Perfect Trigant-klepelmaaiers standaard uitgerust met 2,2 kilogram zware universele klepels. Deze zijn met M20-bouten en uitwisselbare stalen busjes op de uitgebalanceerde klepelassen met een extra grote diameter gemonteerd. Combiklepels met een verwisselbaar slagmes voor zowel gras als zwaardere gewassen zijn optioneel leverbaar.

Begrenzing van transportbreedte

Van Wamel en Krone Maschinenfabrik GmbH hebben de transportbreedte op 3,30 meter weten te begrenzen. Hierdoor is het niet meer nodig de frontmaaier voor transport te demonteren. Ombouw van de Krone- naar Trigant-maaiers kost volgens Van Wamel ongeveer twee uur. De frontmaaier wordt met snelkoppelingen opgepakt, de zijmaaiers worden met de DuoGrip-zwaartepuntophanging gedragen. In het veld is de overlapping zodanig groot dat bij scherpe bochten geen onbewerkte strepen ontstaan.

De Krone Big M biedt voor dit werk een aantal belangrijke kenmerken. Denk aan de automatische instelling van het klepelastoerental via de terminal in de cabine en een maximale capaciteit door middel van sensoren op de onderste poelies van de klepelmaaiers die bij slip de rijsnelheid aanpassen. De zijmaaiers kunnen naar boven en naar achteren uitwijken om schade aan de maaibakken te voorkomen, de maaiers worden getrokken in plaats van geschoven, de hydraulische bodemdrukontlasting is vanuit de cabine instelbaar en er is een extra overlastbeveiliging door middel van aftakassen met overlastkoppeling. De maaihoogte-instelling via de loopwalsen kan vanuit de cabine hydraulisch worden aangepast. Verder is de combinatie voorzien van automatische centrale smering en automatisch koelerreiniging.

Meer capaciteit

De Big M 450 beschikt over een automatisch motormanagementsysteem dat zelfstandig tussen Eco-Power-modus en M-Power-modus wisselt. Een nieuw ontwikkelde grenslastregeling vermindert automatisch de rijsnelheid zodra een ingesteld toerental wordt bereikt.

Krone en Van Wamel hebben de combinatie al in het veld getest naast een triplecombinatie. Beide claimen met de Big M een veertig procent hogere capaciteit bij een zestien procent lager brandstofverbruik ten opzichte van die triplecombinatie. De distributie en service van de Perfect TriGant-klepelmaaier voor de Big M 450 geschieden uitsluitend via de firma Van Wamel BV.