Nieuwe misleidende e-mails over IBAN-rekeningnummer

Er zijn weer misleidende e-mails in omloop over de invoering van het langere internationale rekeningnummer IBAN. Dit keer zou onder andere de ING ze verstuurd hebben. De berichten komen in werkelijkheid van fraudeurs die uit zijn op persoonlijke gegevens. 

In alle berichten wordt het IBAN-logo misbruikt. Volgens enkele e-mails kan de ontvanger gratis een nieuwe betaalpas aanvragen. Na een bepaalde datum zou 17,50 euro moeten worden betaald voor een pas met het IBAN-nummer. De ontvanger kan op een link klikken om de nieuwe pas te bestellen. Opvallend is dat bij twee e-mails de datum 1 februari wordt genoemd, terwijl het bericht in maart is verstuurd. 

Voor nieuwe passen hoeft niet te worden betaald. Ook hebben banken afgesproken nooit een link te gebruiken in hun e-mailberichten. Wie wel op de link klikt geeft oplichters mogelijk persoonlijke gegevens of bedrijfsgegevens (phishing) of komt terecht op een malwarewebsite, waarbij de computer wordt geïnfecteerd met schadelijke software. Banken en officiële instanties vragen nooit om persoonlijke gegevens via een e-mail. 

Nepmails zijn vaak aan een aantal zaken te herkennen, zoals een algemene aanhef, slecht taalgebruik of een vaag e-mailadres. Inmiddels worden ook echte e-mailadressen gebruikt en is de taal verbeterd. Het kan helpen om de links te verifiëren. Een foute link of knop is te herkennen door er met de cursor boven te hangen zonder erop te klikken. Als er een webadres verschijnt dat niets met de afzender te maken heeft, dan is de e-mail het werk van fraudeurs. 

Stuur valse e-mails door naar valse-email@fraudehelpdesk.nl en gooi ze daarna weg.