Merkonafhankelijk systeem troef in precisielandbouw

Agrometius wil af van de naam Trimble en verder met de naam Vantage. Dat doet het bedrijf om zich nog prominenter, via Taakkaart.nl, te gaan profileren als het platform voor merkonafhankelijke precisielandbouw. Iets waar grote behoefte aan is, aldus Maarten van Kampen, van Vantage Agrometius. CropSat gaat helpen om precisielandbouw te promoten, maar sowieso geeft het bedrijf aan dat dit alweer veel goedkoper is geworden. Dit is meteen het tweede speerpunt: winstgevend maken. 

Agrometius lanceerde woensdag 22 mei officieel het merkonafhankelijke platform: Taakkaart.nl. Nu wordt het bedrijf vaak nog onder een noemer genoemd met Trimble, maar daar willen ze van af. Dit gaat gebeuren door zich verder te profileren onder de naam Vantage. Onder die naam mogen de proffesioneler dealerorganisaties meer doen dan alleen Trimble. Het moet onder meer gaan helpen om verdere samenwerkingen met partijen zoals bijvoorbeeld Rovecom aan te jagen.

Het streven wordt dan ook precisielandbouw toepasbaar en winstgevend te maken. Het toepasbaar maken zit hem vooral in het verbinden van alle kleuren merken die bij loonwerkers en boeren rondrijden. Zo bleek het in het verleden erg lastig te zijn om een goede taakkaart te maken. Dat kwam door een groot scala aan zaken die nog niet goed gaan zoals techniek die nog niet praktijkrijp is, gebrek aan kennis, is de machine wel klaar voor een variabele afgifte, een beperkte mogelijkheid om data via GPS uit te wisselen en ga zo maar door. Daar komt bij dat steeds meer machinebouwers kiezen voor een full linestrategie, terwijl ondernemers liever een keuze hebben. Taakkaart.nl moet dat oplossen. 

Om precisielandbouw te blijven promoten is er ook nog de gratis mogelijkheid om met CropSat een taakkaart aan te maken.  Na het registreren blijkt het systeem zonder dat er kosten aan verbonden zijn al veel mogelijkheden te bieden. Een bewuste keus, zo blijkt uit de woorden van Van Kampen. Op die manier willen ze meer mensen de kans geven kennis te maken met precisielandbouw en de voordelen laten ontdekken. 

Goedkoper

Het is een belangrijk tweede punt: winstgevende precisielandbouw. Bij Vantage kan dan ook al vanaf 75 euro per hectare een scan gemaakt worden. Daarbij kan dan de keus gemaakt worden voor de juiste scan. "Voorheen betaalde je voor taakkaart basic nog 1.800 euro", zegt Van Kampen. "Nu is dat 450 euro en daar zitten dan ook nog eens AB-lijnen, Autosync en vehicle connectie bij." Wat duidelijk maakt dat er niet alleen meer kan op het gebied van precisielandbouw, maar dat de technieken ook tegen steeds lagere prijzen beschikbaar worden.