Meer verreiker verhuur met machinist

De verreiker wordt steeds meer de machine voor speciale klussen concludeert Filip Andries van Manitou. Bij de inzet gaat het dan niet om de machine, maar om de oplossing voor een probleem. Door het gebruik van speciale voorzetstukken verandert ook de verhuur constateert Andries. “We gaan steeds meer naar de verhuur van een verreiker inclusief machinist.”

 

 • DSC07526 (Middel).jpeg

  Met een speciale bak kun je met de verreiker vanaf een brug, ook de onderzijde inspecteren.
 • DSC07558 (Middel).jpeg

  Het speciale platform voor het verwijderen van asbestplaten is een succes. Werknemers mogen hier in werken zonder zijwand. Wel moeten ze dan gezekerd zijn waarbij ze precies tot het eind van het bakje kunnen reiken.
 • DSC07511 (Middel).jpeg

  Met de roterende palletvorken kun je een lading op elke manier oppakken.
 • DSC07523 (Middel).jpeg

  Een simpele bok om big bags echt veilig op te pakken. Voor ongeveer 1200 euro de zekerheid dat je nooit meer iets verliest.
 • DSC07521 (Middel).jpeg

  Sinds 2016 heeft elke verreiker een sensor op de snelkoppeling waarmee een Manitou hulpstuk direct wordt herkend. De machine kan dan automatisch de juiste instellingen kiezen.
 • DSC07552 (Middel).jpeg

  Voor de Mustang schrankladers heeft AP machinebouw een levelbord gemaakt dat zowel duwend als trekkend kan worden gebruikt.
 • DSC07530 (Middel).jpeg

  Voor de liefhebbers van luxe. Een afstandsbediening om een trapje uit te laten schuiven, de deuren te sluiten of de ramen achteraf nog dicht te doen.

Om te laten zien wat er allemaal mogelijk is met een verreiker en speciale hulpstukken organiseerde Manitou afgelopen weken haar Attachment Days. Om te laten zien hoeveel mogelijkheden er zijn, maar ook om ze zo nodig even uit te proberen. Veel van die hulpstukken zijn ook ontwikkeld voor speciale klussen. Zoals het asbest platform dat samen met Almat werd ontwikkeld. Dit is inmiddels door de Arbeidsinspectie goed gekeurd om te gebruiken bij het verwijderen van de asbest golfplaten.  Het platform is een groot succes voor Manitou, want inmiddels zijn er al 30 verkocht. 

Een ander bijzonder hulpstuk is het inspectiebakje dat gebruikt kan worden om bijvoorbeeld een viaduct aan de onderzijde te inspecteren.  In België van belang, want daar moet in drie jaar van alle kunstwerken de bouwkundige staat bekend zijn. Werken met deze bak vraagt wel wat van de machinist want als je het bakje onder het viaduct draait, zijn alle bewegingen tegengesteld. Maar ook een product met toekomst in Nederland, want ook hier worden de oudere viaducten allemaal geinspecteerd.

Roterende palletvork

Een nieuw hulpstuk dat werd getoond, was een palletvork die over 360 graden draaibaar is. Daarmee kun je met een roterende verreiker nagenoeg elk pallet, dat in de werkzone staat, ook oppakken. Een andere noviteit is de Vario Winch. Dit is een lier om lasten op te hijsen, waarbij de hefsnelheid sterk verhoogd is tot 60 meter per minuut. Zeker 3 keer zo snel als de huidige lieren. De hefsnelheid is afhankelijk van het gewicht dat eraan hangt.

In totaal heeft Manitou nu ruim 600 verschillende voorzetstukken in de catalogus staan. Uiteraard niet allemaal verschillende want veel hulpstukken zijn er in verschillende groottes zodat ze passend zijn bij de machine waarop ze worden gebruikt. De meeste van deze voorzetstukken zijn ook nog snel leverbaar omdat er ook met veel geselecteerde toeleveranciers wordt gewerkt die wel onder Manitou vlag leveren.

Leveringsproblemen

Groter zijn de leveringsproblemen bij de Manitou machines. De verkoop loopt zo goed dat de levertijd nu al op begin volgend jaar ligt. Er wordt momenteel hard gewerkt aan uitbreiding van de capaciteit waarbij het de bedoeling is dat er in september 20 procent meer gemaakt kunnen worden. Al is het de vraag of dat haalbaar is, omdat er nu al problemen zijn bij de motoren- en hydrauliekleveranciers om voldoende aantallen te krijgen.  

Het resultaat van die grote vraag is wel dat Manitou record na record noteert in de omzet. Het eerste kwartaal van dit jaar was de omzet al 21 procent hoger dan een jaar eerder en steeg naar 421 miljoen. Nog groter was zelfs de orderintake. Die steeg in dat kwartaal naar 554 miljoen. Het maakt duidelijk dat de produktie de verkoop niet bij kan houden. Geduld hebben dus voor de klanten.