Massaal naar Den Haag

Voor het eerst trekken werkgevers en werknemers uit meer dan 30 branches uit de bouwsector gezamenlijk naar Den Haag. Als ultieme noodkreet om de politiek duidelijk te maken dat de bouw door PFAS en stikstof volledig op slot zit. CUMELA Nederland ondersteunt de actie van harte en roept leden op om gezamenlijk met werknemers in oranje werkjassen naar Den Haag te gaan.

 

De brancheorganisaties ondersteunen daarmee de actiegroep Grond In Verzet, die de demonstratie organiseert. De groep onder leiding van Arnold Tuytel en Klaas Kooyker is geïnspireerd door de boerenprotesten eerder deze maand. Anders dan deze groep zullen ze echter niet met materieel over de snelweg optrekken naar Den Haag. Met behulp van diepladers en vrachtwagens wordt uit alle deelnemende sectoren materieel aangevoerd. Voldoende om het Malieveld toch te vullen met machines. De beslissing om materieel thuis te laten is genomen omdat de Gemeente Den Haag vreest voor de veiligheid van de parkeergarage onder het Malieveld. Deze zou niet bestand zijn tegen de grote hoeveelheid zwaar materieel. Een tweede reden is het voorkomen van een nieuw verkeersinfarct op woensdagmorgen. De organisatie is bang dat ze met een derde keer tractoren, shovels en graafmachines op de weg de sympathie van de burgers verspelen. De organisatie hoopt juist wel op veel publieke steun, want vooral de impasse in de woningbouw raakt veel burgers hard. De hashtag #trekhetvlot moet daarom trending worden woensdag.

Manifest

Tijdens de actiedag wordt een manifest aangeboden aan de vertegenwoordigers van de politiek waarin wordt gepleit om aanpassing van de PFAS norm en snelle actie in het stikstofdossier. Door de strenge normering voor PFAS liggen inmiddels honderden projecten stil omdat de grond niet meer verplaatsbaar is. Door de impasse rond de stikstofregelgeving komen er nauwelijks meer vergunningen vrij voor allerlei bouwprojecten. Het gevolg is dat ondernemers hun orderportefeuille zien slinken en er een tekort aan werk ontstaat. Honderden zzp-ers en losse werknemers zijn al naar huis gestuurd en veel ondernemers vrezen binnenkort personeel te moeten ontslaan. Dat is ook de reden dat zowel ondernemers als werknemers naar Den Haag gaan. Alles onder het motto: Nederland zit op slot, politiek trek het vlot!

Bussen

Voor haar leden regelt CUMELA Nederland bussen om gezamenlijk naar Den Haag te reizen. Deze bussen staan ook open voor leden van andere organisaties om een zo groot mogelijk oranje legioen op de been te brengen. “We willen op grootse wijze laten zien hoeveel banen op het spel staan door het ondoordachte handelingskader voor PFAS en het uitblijven van goede regelgeving in het stikstofdossier,” aldus Nico Willemsen, campagneleider bij CUMELA Nederland.

Inmiddels zijn er al een groot aantal toezeggingen van politieke vertegenwoordigers dat zij ook naar het Malieveld zullen komen om hun standpunt toe te lichten. Naast de sprekers is er een omlijstend programma met enkele artiesten. Het programma van deze dag duurt van 10.00 uur tot 14.00 uur. Al vroeg in de ochtend worden alle machines naar het Malieveld gereden.

Leden van CUMELA Nederland hebben vandaag een extra actienieuwsbrief rond Grond in Verzet ontvangen. Maandag volgt de informatie over de opstappunten en vertrektijden van de bussen.