Luctor 322 maakt eerste meters

Het door Hemos Machinebouw en Veldhuizen Wagenbouw ontwikkelde smal snelverkeer-maaivoertuig Luctor 322 is bijna klaar voor lancering op GroenTechniek Holland. Afgelopen week heeft de nieuwkomer zijn eerste meters gemaakt. Bekijk hier het filmpje van het proefrijden met dit snelverkeervoertuig op Nederlands kenteken.

 

Het is een unieke combinatie die Veldhuizen en Hemos hebben gebouwd. Het combineert de expertise van Veldhuizen Wagenbouw voor het rijdende gedeelte en de bijbehorende keuringen met de expertise van Hemos Machinebouw als zelfrijder- en maaispecialist. Het resultaat is een snelverkeer-maaivoertuig met een buitenwerkse breedte van 1,77 meter. De machine heeft een voertuigbreedte van 1,74 meter en een cabinebreedte van 1,77 meter. Zelfs gedraaid blijft de draaibare cabine binnen de 1,74 meter. Verder vallen vooral de beide individueel draaibare maaiarmen op, die voor transport naar achteren zwenken.

De basiscomponenten komen van een Iveco-vrachtwagen, waarbij Veldhuizen de assen heeft ingekort om voor op 445/65-R22.5- en achter op 600/50-R22.5-vrachtwagenbanden binnen de 1,74 meter te blijven. Hemos heeft hiervoor een compleet nieuw onderstel ontworpen met een mechanische besturing door het hart van de draaikransen van de twee gieken. Dit geeft een zo laag mogelijk zwaartepunt. De motor is een 239 kW (320 pk) sterke Iveco-5,9-liter-Euro 6-krachtbron, die rechtstreeks is gekoppeld aan een tussenbak voor de hydraulische aandrijving van het rijgedeelte en de andere functies.

 In Grondig 7 die vandaag of morgen in de bus valt, lees je meer. In het filmpje bij dit bericht zie je hem rijdend op de weg.