Loonbedrijf Van der Vegt test zijwaartse silagekipwagen

Twee silagewagens vervangen door één 44-kuubs zijwaartse silagekipwagen van Jan Veenhuis. Dat leek Loonbedrijf Van der Vegt in Mariënheem wel wat voor de grotere klanten. Dus nodigde het bedrijf fabrikant Veenhuis om de zijkipper te demonstreren bij een grote klant.

Als je er met de hakselaar naast rijdt, zie je pas hoe groot zo’n kipper echt is. Op 850/50R30.5-banden komt deze bovenwerks op 4,06 meter. Binnenwerks is de bak 2,85 meter breed. Je hebt het ergens over. Een agrarisch bedrijf dat voor die streek een ruim bemeten sleufsilo en aan- en afvoerroute had, was een prima plek om de gigant uit te proberen, met in dit geval de demotrekker van Jan Veenhuis ervoor. De eerste vrachten ging het prima, al bleken de toegangswegen hier en daar toch wat krap. Zodra de kuilhoop boven de wanden van de sleufsilo’s uit kwam, bleek de vracht toch te veel opzij te kippen. Einde verhaal voor wat betreft de zijkipper. Misschien is het verstandiger de volgende keer de nog grotere broer, de achterwaarts kippende 50-kuubs variant , te laten komen.

De combinatie staat nog even bij Jan Veenhuis te Raalte. Er komen nog wat serieus geïnteresseerde Denen kijken. Daar spelen breedte- en vooral in dit geval ook de lengtebeperkingen van de 44-kuubs zijkipper en 50-kuubs achteroverkipper bij transport over de weg (samen exclusief trekker toch 19,60 meter lengte) blijkbaar minder. Deze kipper gaat daarna naar de klant in Canada. Nadat daar vorig jaar de eerste twee roadtrain-concept-combinaties naar volle tevredenheid hebben gedraaid, heeft eindgebruiker Aquila Farms besloten om wederom te investeren in een zijwaartse silagekipwagen van Jan Veenhuis. Met drie stuks roadtrain-concept-combinaties en daarnaast nog zes stuks achterover lossende silagekipwagens met tandemstel vervoert de familie Verhaar elke ronde 538 kubieke meter waterinhoud aan silageproducten.