Leuke noviteiten op lokale Stagrada

Loonbedrijf Den Hertog uit Benthuizen maakte van de verplichting tot afdekken van lading een nuttige toepassing. Op hun combinatie met Beco onderstel en Schuitmaker opbouw dient de klep naast de hakselaar ook als windscherm. Het was één van de leuke noviteiten op een lokale voederwinningsdemo.

 • DSC03937 (Medium).JPG

  Hoewel de onderdelen van Claas afkomstig zijn bouwde mechanisatiebedrijf Van de Broek uit Moordrecht zelf deze maaier met zijafvoerband. Een mooie manier om in dit slootkantrijke gebied het gras direct op de kant te hebben. (klik op de foto om de werking goed te zien)
 • DSC03977 (Medium).JPG

  De Respiro bandhark is er nu alleen als frontuitvoering. Een hark die naast de trekker werkt is in ontwikkeling.
 • DSC03973 (Medium).JPG

  De hark bleek snel en schoon te werken. Dat moet ook zolang de werkbreedte beperkt is.
 • DSC03959 (Medium).JPG

  Krone toonde de mogelijkheid om het gras onder het zwad ook even los te schudden. Het zorgt ervoor dat ook het gras dat niet door de harktanden wordt meegenomen toch los op de stoppel komt te liggen. Het leek te werken, want na oprapen was van dit zwad nauwelijks meer iets te zien terwijl er vaak toch een restspoor achterblijft.
 • DSC04020 (Medium).JPG

  Loonbedrijf Bunnik uit Bodegraven heeft als eerste in Nederland de nieuwe John Deere perswikkelcombinatie in gebruik genomen. Een opvallend lage pers waardoor je vanuit de trekker zicht houdt op de wikkelaar.
 • DSC04002 (Medium).JPG

  Krone demonstreerde de foliebinding die nu met deze pers ook mogelijk is. Alleen de fotograaf was te laat of de pers te snel om de foliebinding te laten zien.
 • DSC04034 (Medium).JPG

  Voor liefhebbers van Oldtimers en nog oudere werktuigen was er een speciaal demonstratieveld. Met zelfs het maaien en schudden met paardentractie.
 • DSC04027 (Medium).JPG

  Werken met oude werktuigen betekent ook meer handwerk. En dus konden de meewerkende loonwerkers ook aan de slag. Wie goed kijkt, ziet hier Boudewijn de Vos uit Reeuwijk lekker met de vork in de weer om het pad voor de vingerbalk vrij te maken. (klik op de foto om de zweetdruppels te zien)
 • DSC04127 (Medium).JPG

  Ook Strautman heeft een opraapwagen met NIR sensor. Deze is van loonbedrijf Broere uit Lekkerkerk. De metingen toonden aan dat dit gras van de tweede snede door het mooie weer erg veel ruw eiwit bevat.
 • DSC04173 (Medium).JPG

  Bij de opbouw is door Beco de bediening van de kleppen aangepast zodat deze apart omhoog gezet kunnen worden. Scheelt veel verlies bij het vullen van de silagewagen.
 • DSC04210 (Medium).JPG

  Dit keer nog gewoon als Lely Tigo op de kuil. Benieuwd of deze over drie jaar als Fendt machine te zien zal zijn.
 • DSC04102 (Medium).JPG

  In de middag was de publieke belangstelling groot. Mooi was dat zoveel burgers ook naar de demo kwamen en zo uitleg kregen bij alle soms grote machines.
 • DSC04260 (Medium).JPG

  Bij de gastheer van deze demonstratie; boerderij De Twee Hoeven zal een kuil niet vaak zo snel zijn afgedekt.
 • DSC04277 (Medium).JPG

  En dan is het naast de demomachines nagenieten van het mooie weer en een geslaagde dag.

De Steinse Agrarische Dag, (Stagrada) is een driejaarlijks regionaal evenement in Haastrecht (ZH). De organisatoren waren er dit jaar weer in geslaagd om meer dan 30 machines voor de voederwinning naar het evenement te halen. Allemaal via dealers die een relatie hebben met de organisatoren.

De bezoekers hadden de mogelijkheid om verschillende machines naast elkaar te bekijken op het 20 ha grote demoterrein. Daaronder ook een paar zaken die we nog niet eerder in Nederland zagen. Zoals het gebruik van een maaier met verzamelband om het maaisel uit de slootkanten direct op het veld te brengen. Scheelt toch weer een werkgang met de Acrobaat. Daarnaast was het gelukt om de Respiro bandhark naar de demo te halen en reden er een hakselaar en opraapwagen met NIR apparatuur. Al bleek daar ook dat er aan de nauwkeurigheid of misschien de goede ijking gewerkt moeten worden. Zelfs van gras van hetzelfde perceel kwamen verschillen van 7 procent in alleen al de drogestof naar voren. Stof tot napraten bij de bar die natuurlijk ook bij dit evenement hoort.