Lemken presenteert zelfrijdende Nova 14-veldspuit

Lemken lanceert de zelfrijdende Nova 14-veldspuit. Met een ruime cabine, een verstelbaar chassis en een nieuwe automatische spuitboomgeleiding, een tankvolume van 4800 tot 7200 liter en werkbreedtes van 24 tot 39 meter.

Het strategische samenwerkingsverband dat Lemken in 2017 met een chassisfabrikant is aangegaan, vormde het startschot voor de ontwikkeling van de zelfrijdende veldspuit van het merk. Nu introduceert Lemken het eindresultaat onder de naam Nova.

De machine is uitgerust met een extra geïsoleerde overdrukcabine voor een laag geluidsniveau in combinatie met een drietraps categorie 4-luchtfiltersysteem. Alle bedieningselementen zijn ondergebracht in de armleuning. De joystick heeft een aantal vrij in te delen functietoetsen. De Nova heeft telescopische assen met verstelbare spoorbreedtes van 1,80 tot 2,30 meter en vierwielbesturing. Naar wens is een hydraulische verstelling van de spoorbreedte verkrijgbaar.

De Nova heeft onafhankelijke wielophanging met hydropneumatische vering. Er kunnen banden van 300 tot 650 millimeter breedte worden gemonteerd. De bodemvrijheid bedraagt standaard 1,20 meter, maar voor hoge gewassen kan het chassis hydraulisch worden verhoogd tot 1,60 meter. Voor een goede positie en de juiste vereiste afstand van de aluminium spuitboom tot het te behandelen oppervlak zorgt de AdaptiveBalancingControl met automatische, proactieve geleiding.

Tot vijf sensoren zorgen ervoor dat de afzonderlijke spuitboomdelen direct op veranderingen in het gewas of het terrein kunnen worden aangepast. Een continue circulatieleiding met individuele spuitdopschakeling in de spuitboom zorgt voor de gewenste spuithoeveelheid en zo min mogelijk resthoeveelheden. De productvuller met een inhoud van 55 liter is voorzien van randbevochtiging zonder nevelwerking en is voorbereid op het Closed Transfer System voor het vullen zonder risico op puntvervuiling en zonder er zelf mee in contact te komen. Via een kleurendisplay erboven kan het vloeistofsysteem eenvoudig worden bediend. De zelfrijder heeft een polyethyleen tank die zo is gevormd dat hij volledig kan worden leeggezogen.

De tank is uitgerust met een elektrisch aangestuurd injector-roerwerk met niveau-afhankelijke schakeling. Er is een 660 liter grote schoonwatertank aan boord. De aansturing van de spuittechniek vindt plaats via Lemken MegaSpray op de CCI 800- of CCI 1200-terminal. Dit omvat de sectieschakeling en de regeling van de te spuiten hoeveelheid, een GPS-spoorgeleidingssysteem en het taakmanagement. Agrirouter neemt, als platform voor gegevensuitwisseling van meerdere fabrikanten, de communicatie met het Farm Management System op kantoor voor zijn rekening. De Nova is vanaf medio 2020 verkrijgbaar.