Lemken groeit door

De omzet van Lemken is afgelopen jaar opnieuw gegroeid ondanks lastige markt omstandigheden door de droogte. De omzet bedroeg in 2018 in totaal 380 miljoen euro, wat een groei van 6 % betekent. Het exportaandeel ligt onveranderd bij 77 %.

 

Duitsland blijft voor Lemken de sterkste en grootste markt, hier steeg de omzet met 8 %. In de export heeft vooral Frankrijk zich hersteld, want de omzet is na meerdere jaren eindelijk weer duidelijk gestegen. Goede verkoopcijfers behaalde Lemken eveneens in de Benelux, Spanje en Italië. Belangrijke exportmarkten voor het bedrijf zijn bovendien Canada en de Verenigde Staten, waar de verkoop van de blauwe machines opnieuw met dubbele cijfers gestegen is. De fabriek in India draait na zes jaar zeer succesvol, de omzet van ploegen met 2-3 scharen is aanzienlijk toegenomen. Ook in Oekraïne liepen de zaken erg goed, daar kon de goede omzet nogmaals worden verhoogd. Rusland was in 2018 de op één na grootste exportmarkt voor LEMKEN, hoewel niet volledig aan de verkoopverwachtingen werd voldaan.  Nog jonge maar succesvolle markten zijn Japan, met een duidelijke groei, en Australië, waar de verkoopstructuren momenteel worden opgebouwd.

Steketee

Een deel van de omzetgroei werd afgelopen jaar gehaald door de overname van Steketee. Dit bedrijf is interessant voor Lemken door de nieuwe schoffeltechniek waar het bedrijf zich in gespecialiseerd had. Er is volgens Lemken namelijk steeds meer behoefte aan duurzame, milieuvriendelijke technieken. Met de tot 12 meter breed werkende mechanische schoffelmachines, die dankzij de moderne cameratechniek kunnen worden toegepast in verschillende gewassen nemen de mogelijkheden toe om zonder bestrijdingsmiddelen onkruid te bestrijden.

Een aanpassing van de camera’s aan de LEMKEN veldspuiten, gepland voor de toekomst, biedt daarnaast mogelijkheden om middelen nog nauwkeuriger en zuiniger uit te brengen.

Voor dit jaar verwacht Lemken op basis van de huidige orders een nieuw jaar met groei van de omzet en de produktie.