Laat je zien

Maak de cumelasector bekender, laat zien wie je bent en wat je doet. Dat was samengevat de boodschap die Hannie Zweverink meegaf aan de leden en de organisatie bij haar afscheid tijdens de inspiratiedagen van CUMELA Nederland. 

 • DSC05945 (Medium).JPG

  Met een persoonlijke woord namen veel leden afscheid van Hannie.
 • Anita.jpg

  Anita Witzier vertelde aan het begin van de bijeenkomst verbaasd te zijn dat ze nog nooit van de cumelasector had gehoord.
 • Hannie klein.jpg

  Blijf luisteren naar de leden was een belangrijke boodschap die Hannie haar opvolgers mee gaf.
 • Directie.jpg

  Links de opvolger van Hannie, Janneke Wijnia. Aan de rechterkant collega directeur Michiel Pouwels.
 • DSC05931 (Medium).JPG

  Voor de laatste keer verzorgde Wiel Mestrom met de vaandelzwaaiers, (huidig en oud bestuursleden) een optreden voor Zweverink.

Het afscheid was de finale van twee zeer druk bezochte ledendagen van de organisatie. Met in totaal ruim 400 bezoekers een zeer geslaagde editie waarbij drie bedrijven werden bezocht en in allerlei workshops de ondernemers tips kregen voor het verbeteren van hun organisatie. Van de manier van inspireren en leiding geven tot het op een juiste manier door berekenen van de kosten en het toepassing van indexering op aangenomen werk.

Het slotakkoord van de tweedaagse was de middag van Lef en Trots in De Reehorst in Ede. Daar was het presentator Anita Witzier die de aanwezigen voor het eerst confronteerde met de onzichtbaarheid en onbekendheid van de sector. Ze vertelde in haar openingswoord hoe ze zich verbaasd had over de omvang van de sector en het feit dat ze geen idee van het bestaan had. “Ik heb het ook rondgevraagd bij vrienden, collega’s en in de sportschool, maar niemand had enig idee. Dat is toch zonde als je ziet wat jullie sector allemaal doet en verwezenlijkt.”

Belangrijke rol

Indruk maakten de filmpjes van drie bedrijven die vertelden over Lef en Trots op het familiebedrijf en de manier waarop je een bedrijf in familiebedrijf voortzet. Het illustreerde het verhaal van Anita van Gils van Hogeschool Windesheim in Zwolle die liet zien welke belangrijke rol familiebedrijven spelen in de Nederlandse economie en vooral hoe ze een stabiele basis vormen voor veel werknemers.

Hans de Boer voorzitter van VNO-NCW memoreerde in zijn afscheidswoorden de bijna 20 jaar dat hij bestuurlijk met Hannie Zweverink samenwerkte. Maar De Boer liet ook merken de sector wel te kennen. Want de twee loonbedrijven die hij bij naam kende zaten ook in de zaal. Hij loofde vooral de manier waarop Hannie op kwam voor het belang van de sector. Met kennis van zaken en nooit uit op persoonlijke glorie, maar alles om voor de leden van CUMELA Nederland regelgeving zo goed mogelijk in te richten en aangepast aan de dagelijkse praktijk.

Uiteraard mocht Zweverink zelf de laatste woorden spreken. Met een duidelijke boodschap voor de organisatie en leden. Aan de organisatie en bestuur was de boodschap helder: “Blijf luisteren naar de leden. Want niets is belangrijker dan persoonlijk contact en zorgen dat je hoort wat onder de leden speelt.” Voor de leden was de laatste boodschap. Zij vroeg hen om meer trots te tonen. “We maken allemaal onderdeel uit van een prachtige bedrijfstak die heel belangrijk is voor ons land. Maar we moeten ook het lef hebben om dat te tonen. We moeten af van onze bescheidenheid en laten zien wat we doen. Want als je niet gezien wordt, wordt ook snel vergeten.” Een raad waarmee bestuur, organisatie en leden verder aan de slag kunnen.