Kuhn: pulserend spuiten

Op de Sima presenteerde Kuhn de spuitmachine met Autospray aan het grote publiek. Daar kreeg deze ook de onderscheiding Machine van het jaar. Terecht, want op de machine vereenvoudigt het gebruik sterk. De chauffeur hoeft alleen de druppelgrootte en het spuitvolume in te stellen en daarna regelt de boordcomputer alles.

 

Basis van de nieuwe techniek is het PWM (pulse width Modulation) systeem dat Kuhn heeft ontwikkeld. Bij dit systeem is het spuitvolume niet meer afhankelijk van de ingestelde druk, maar van de tijd dat de spuitdoppen zijn geopend. De doppen zijn gemonteerd op een elektrische klep die maximaal 20 x per seconde open en dicht gaat. De boordcomputer bepaalt de frequentie op basis van de ingestelde hoeveelheid en de druk in de spuitleiding. Door een recirculatiesysteem in de leiding blijft de druk constant en is de hoeveelheid restvloeistof uiteindelijk beperkt.

Om grote drukschommelingen te voorkomen zijn de doppen ook nog ‘op tijd’ gezet. Dat wil zeggen dat het moment dat ze open en dicht gaan om en om gebeurd. Vooral voor de chauffeur maakt dit het werken een stuk eenvoudiger. Hij hoeft alleen nog maar de dosering, rijsnelheid en de druppelgrootte in te stellen op de boordcomputer. Op basis van deze gegevens bepaalt de computer bij de ingestelde druk hoe vaak de doppen per seconde moeten worden geopend.

Het systeem maakt het makkelijk om bij een hardere wind te werken met een wat grovere dop. Kwestie van aangeven welke dop wordt gebruikt en bij de ingestelde hoeveelheid en past de computer automatisch de instellingen aan.

Plaatsspecifiek

De nieuwe techniek geeft Kuhn de mogelijkheid om veel meer plaatsspecifiek te spuiten. Dit systeem kan per sectie de dosering aanpassen of zelfs doppen helemaal afsluiten. In de toekomst geeft dit de mogelijkheid om op basis van herkenning van onkruiden of op basis van taakkaarten te kiezen voor een aangepaste dosering. Bij gebruik van taakkaarten hoeft de chauffeur alleen nog de druppelgrootte in te stellen waarna de computer alles regelt.