Kubota onthult ‘dream tractor’

Op zijn tentoonstelling van nieuwe producten in Kyoto City op 15 en 16 januari onthulde Kubota ter ere van zijn 130e verjaardag de X tractor - cross tractor. Deze met kunstmatige intelligentie en elektrificatietechnologie uitgeruste ‘dream tractor’ is een volledig autonoom trekkerconcept, waarmee Kubota’s zijn toekomstvisie op de landbouw weergeeft.

In Japan gaan steeds meer boeren met pensioen als gevolg van de vergrijzing, maar de gemiddelde omvang van de landbouw blijft groeien. Om de uitdagingen waarmee de landbouwers worden geconfronteerd, zoals een tekort aan arbeidskrachten en een lage bedrijfsefficiëntie, aan te pakken, is het volgens Kubota dringend noodzakelijk om Smart Farming in te voeren.

Sinds de lancering van de AgriRobo-trekkers in 2017 heeft Kubota de autonome landbouwmachines van deze serie uitgebreid. Nu onthult Kubota dit conceptmodel met tal van geavanceerde technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en elektrificatietechnologie. Kubota geeft aan dat het doorgaat met deze ontwikkelingen. De X tractor - cross tractor-concepttrekker is volledig ontwikkeld voor onbemand gebruik door de toepassing van kunstmatige intelligentie. Op basis van verschillende gegevens, zoals die van het weer en de groeisnelheid, kiest de kunstmatige intelligentie de juiste werkwijze en onderneemt die tijdig actie.

Volledig autonoom bedrijf

Inzet is een volledig autonome bedrijfsvoering. De aandrijftechniek is gebaseerd op honderd procent elektrisch vermogen door een combinatie van lithium-ionaccu's en zonnecellen. De vier tracks zorgen voor een stabiel autonoom rijgedrag. Ze veranderen van vorm om de hoogte van de trekker op het optimale niveau te houden. Voor werkzaamheden met een hoge benodigde trekkracht kan het contactoppervlak met de grond worden vergroot en ook kan de hoogte van de trekker worden verlaagd om het zwaartepunt naar beneden te brengen. Voor het werken boven de gewassen kan de afstand tot de grond worden aangepast. Dankzij de in-wheelmotor is het mogelijk om de snelheid van de vier rupsbanden willekeurig te veranderen.

Bekijk hier de video online of ga naar het tweede beeld bij dit artikel.