Krone BaleCollect 1230-balenverzamelwagen getest

Niet direct een item in Nederland, zeker niet in het gras, maar toch een interessante omwikkeling om eens over na te denken voor wie klanten diensten wil aanbieden waarbij er minder machinebewegingen over het veld zijn. Top Agrar testte onlangs de nieuwe Krone BaleCollect 1230-verzamelwagen. De fabrikant verwacht eigenlijk alleen vanuit grootschalige internationale graangebieden interesse. In Nederland draait nog geen combinatie.

Krone toonde op de afgelopen Agritechnica de BaleCollect 1230. Deze onderscheidt zich van andere oplossingen doordat de wagen in transport met uitgeschoven dissel en geblokkeerde stuurinrichting op de wielen als een aanhanger achter de pers aan rolt. Daarbij blijft de totale lengte van pers en verzamelwagen onder de vier meter en de verzamelwagen met ingeklapte zijkanten onder de drie meter breedte. In het veld trek je via een drukknop de dissel in om de verzamelwagen te fixeren achter de pers en de besturing van de wielen wordt dan ontgrendeld, zodat deze vrij kunnen zwenken. De zijkanten klap je hydraulisch uit en dan is er een aflegbed van 4,30 meter breed, goed voor drie balen van 120 centimeter of vijf van 80 centimeter.

De balen komen uit de Big Pack op de aflegsensor van de BaleCollect terecht. Daarna wordt de baal door middel van een zijdelings schuifsysteem naar de zijkant geschoven. Hierbij wordt elke baal apart gewogen. Bij de eerstvolgende baal wordt deze naar de tegenovergestelde zijde geschoven. Als de laatste baal in het midden van de twee andere balen ligt, worden alle drie de balen afgelegd op het veld. Het afleggen kan via een programma automatisch op gewenste afstand of manueel per drukknop. Dat geeft de mogelijkheid om (in Nederlandse grootte) de balen op de kopakker te verzamelen. Je hoeft dan met de wagen en lader niet meer het veld op of veel heen en weer te rijden. Voor gras zit je met het wikkelen. Je zou in één keer op de kopakker alle balen achter elkaar kunnen wikkelen. Dat zou het tijdsverschil tussen het persen en wikkelen kunnen verkleinen. Dan moeten ze wel anders worden afgelegd.

Top Agrar heeft de BaleCollect in de praktijk op een graanperceel getest. In de eerste variant met de wagen op de kopakker en dan alle enkele geperste balen (zonder verzamelwagen) ophalen. Voor twintig balen duurde dat daar 26 minuten. Daarna dezelfde situatie met de wagen op de kopakker en dan met de wiellader de met BaleCollect verzamelde balen (per drie) op halen. Hier kostte dat achttien minuten voor twintig balen. Ten slotte is met de wagen meegereden en werden tegelijk enkele balen (zonder BaleCollect) geladen. Dit kostte zeventien minuten. Dat vergde dan wel een extra spoor van de trekker met wagen en een mannetje extra inzet. De wagen kost circa € 32.000,-.