Komatsu test elektrische mini

Net als veel andere fabrikanten is Komatsu druk bezig met het elektrificeren van de kleinste machines. Een eerste model van de minigraafmachine was te zien op de Bauma. Inmiddels zijn een aantal klanten deze aan het testen.

Voor het ontwerp van de machine heeft Komatsu gebruik gemaakt van de kennis die het bedrijf heeft over hybride graafmachines en elektrische vorkheftrucks. De daar ontwikkelde lader, hoogspanningsomvormer en verschillende andere componenten zijn nu gebruikt in de nieuwe graafmachine. Deze heeft nu hetzelfde vermogen en dezelfde capaciteit als een diesel aangedreven machine uit dezelfde gewichtsklasse. Maar dan wel met veel minder geluid en geen uitlaatgassen. Komatsu verwacht in eerste instantie vooral belangstelling voor werkzaamheden in de buurt van bebouwing, zoals ziekenhuizen, scholen en in woonwijken.  Maar ook voor werk in bijvoorbeeld tunnels of gebouwen.

Het nu uit de vorkheftrucks afkomstige accupakket heeft een capaciteit van twee tot zes uur afhankelijk van de belasting. Met opladen in de middagpauze moet het volgens Komatsu mogelijk zijn om er een complete werkdag mee te werken. De machinist kan het verbruik en de lading van de accu volgen via het ingebouwde scherm.

Na de testen in het veld zal deze machine zo snel mogelijk geïntroduceerd worden. Maar over wanneer dat is, laat Komatsu zich nog niet uit.