Kloosterman wint de Stigas Gezond en Vitaal werken prijs

Cumelabedrijf Kloosterman uit Kapelle won donderdag 7 februari de Stigas Gezond en Vitaal Werken prijs. Het bedrijf wist zich van de andere te onderscheiden door binnen het bedrijf te zorgen voor openheid. Dat deden ze mede door op een praktische, laagdrempelige manier en met een glimlach met het personeel in gesprek te gaan. Iets waar jury alle lof voor uitsprak. De publieksprijs ging naar Van Daalen en Zn uit Pijnacker. 

Hoe hou je het personeel vitaal en gezond? De antwoorden daarop zijn zeer divers, wat ook naar voren kwam uit de inzendingen voor de Stigas Vitaal en Gezond Werken prijs. Zo probeert het ene bedrijf dit te bereiken door het geven van vrijheid, is er bij de ander meer aandacht voor wat er in de privésfeer gebeurt en een derde opent een sportschool. Bij Kloosterman besloten ze vooral te kijken hoe ze personeel kunnen behouden. Het functioneringsgesprek werd hier deels vervangen door een bezoek op locatie en hetgeen wat iemand dacht vormgegeven in een cartoon. Het bleek een gouden zet. Ook geven ze meer complimenten en dat motiveert het personeel nog meer. 

Praktisch toepasbaar

De vakjury bestaande uit Heidi Boussen (directeur Gezond en Veilig Werken van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Wim van den Boomen (LTO Nederland) en Jeroen Warnaar (CNV Vakmensen) besloot daarom Kloosterman tot winnaar uit te roepen. "We hebben gekozen voor een bedrijf dat een werkwijze hanteert die praktisch toepasbaar is voor het overgrote deel van de agrarische en groene sector. Het bedrijf dat ervoor heeft gekozen niet alleen de functioneringsgesprekken, maar ook het gesprek over ‘wie zijn wij’ en ‘wat betekent dat voor onze medewerkers’ en ‘hoe gaan we hierover met hen in gesprek’ praktisch, laagdrempelig en met een glimlach op te pakken.

De publieksprijs ging naar Van Daalen uit Pijnacker, Het bedrijf besloot een sportschool te openen om zijn personeel te helpen vitaal en gezond te blijven. Iets wat bij publiek ook erg in de smaak viel.