Kleinere modellen X-serie JCB

Na de goede ontvangst van de 20 en 22 tons rupskranen in de X-serie, breidt JCB de serie nu naar onderen uit. Dat gebeurt met drie machines, de 140 X, de 131 X en de 150 x, van 13 tot 16 ton.

 

De 131 X heeft een JCB EcoMax motor met 74 pk, de beide andere modellen gebruiken de JCB EcoMax met 108 pk. Dankzij de HighFlow hydrauliekleidingen, met een 0,6 cm grotere diameter, hebben deze twee machines een zes procent hogere productiviteit per liter brandstof. De oliefilters gaan 2.000 uur mee, het dubbele van voorheen.

De 2,5 meter brede machine heeft ruimte voor en breder gemaakte cabine. Die is voorzien van een luxe Grammer stoel en heeft daarnaast ook nog eens vier hydraulische veerpoten. Hij is niet alleen groter en comfortabeler, maar met 67 dB(A) ook nog eens stiller. Bijzonder is dat de machine twee seconden na het omdraaien van de sleutel gebruiksklaar is.

Bij een klein ongelukje heeft het contragewicht twee gemakkelijk te wisselen impact platen, zodat je niet lang rondt hoeft te rijden met een beschadigd contragewicht. Later dit jaar gaat JCB de voorruiten van de kraan leveren van onbreekbaar polycarbonaat van Hammerglas. Af fabriek kunnen de machines geleverd worden met de voorbereidingen van Topcon, Leica en Trimble gps-systemen.