Jubileumeditie De Groene Sector Vakbeurs verrast

Niet direct in trends - vergroening en verduurzaming gaan immers gewoon verder - maar toch verraste de twintigste editie van De Groene Sector Vakbeurs aangenaam door een grote en gerichte belangstelling. Daarnaast was er op de stands genoeg nieuws te zien. De winnaar van de Innovatie Award 2019, Jean Heybroek met de van brandstofcel voorziene LM-Trac 286-werktuigdrager, paste in het beeld.

 • toro.JPG

  De LM-Trac-onkruidbestrijder op waterstof werd door de jury van De Groene Sector Vakbeurs uitgeroepen tot meest innovatieve product van 2019. De jury ziet de door waterstof aangedreven LM-Trac als een belangrijke doorbraak voor de sector en verwacht een grote impact op het werken in de openbare ruimte.
 • oregon.jpg

  Stierman De Leeuw had met Oregon niet alleen een heel opvallende stand, maar toonde ook de Markusson Triplematic, een automatische kettingslijpmachine voor alle gangbare zaagkettingen. Deze machine wisselt automatisch van linker- naar rechterzaagtand en slijpt eveneens de dieptesteller in één beweging mee.
 • hissink.JPG

  Hissink toonde deze nieuwe eigen hybride HM Weed Brush-onkruidcombinatie. De elektrisch aangedreven borstel wordt door een accu gevoed. Die wordt bijgeladen door een aggregaat dat wordt aangedreven door de werktuigendrager, bijvoorbeeld een Antonio Carraro SP 5008.
 • knikmops.jpg

  De Schans en Veluwenkamp toonden ze niet op de beurs, maar ze komen eraan: de volledig elektrische Knikmops KM 80 E en KM 130 E. De standhouders geven aan dat ze op voorhand al een grote vraag hebben naar de nieuwkomers, die zich nu nog in het prototypestadium bevinden.
 • at machines.JPG

  AT Machines kreeg veel belangstelling voor zijn nieuwe lijn machines voor het onderhouden en reinigen van kunstgras. Daarvan is deze Leaf Master-bladzuiger voor kunstgras nieuw in het pakket
 • robocut.JPG

  Dabekausen toonde de nieuwe Robocut 2019-modellen. De RC 28 met afstandsbediening of GPS-zelfsturing heeft een 21 kW (28 pk) EFI-motor in combinatie met hybride elektrische aandrijving. Deze is kleiner, lichter en efficiënter geworden. De RC 56 en RC 75 zijn door een lager zwaartepunt stabieler, met 41 en 55 kW (56 en 75 pk) Hatz-motoren krachtiger en hebben een grotere werkbreedte gekregen.
 • ego.JPG

  Een handige oplossing is de zelfopdraaibare Powerload-bosmaaierkop op de elektrische Ego Power-bosmaaiers. De draadhouderdeksel afnemen, de draad inleggen, de houder er weer op en dan de draad eenvoudig automatisch op lengte indraaien.
 • georipper.JPG

  Met deze Georipper kun je 38 millimeter brede sleuven graven tot een diepte van 70 centimeter. Desgewenst is hij leverbaar met wielhouder voor een aangenamere werkhouding.
 • husqvarna.JPG

  Husqvarna ziet onder professionele gebruikers een versnelde overgang naar ook elektrisch materieel. Hierop inspelend introduceerde het merk deze zware professionele elektrische bladblazer.
 • major.JPG

  Major ziet een blijvende markt voor het maaien van sportvelden, omdat je dan alles in korte tijd helemaal pakt en de combinatie bovendien een egaliserende werking heeft. Major verkoopt hiervoor meestal een triple-aanbouw. Nieuw is dat de maaiers voortaan gegalvaniseerd zijn.
 • roberine.JPG

  Speerpunten bij Roberine zijn de nieuwe vijfdelige F5/R5-maaiers met een werkbreedte van 3,45 meter. Kenmerkend is dat de vijfde middelste maaier achter de voorwielen is gebouwd om de machine extra compact te houden. De machine is uitgerust met een 47 kW (66 pk) Yanmar-viercilindermotor. Desgewenst kunnen de Jumbo-klepelmaaiers worden omgewisseld voor kooimaaiers.
 • doosan.JPG

  Staad legde geïnteresseerden op de stand uit dat kopen van deze Doosan DX met nul procent rente wel eens goedkoper kan uitpakken dan huren. Argumenten daarvoor zijn de tijd en de kosten van halen en brengen, de kosten van extra dagen, de kosten van iets langer doordraaien, de uitrusting en eventuele kosten door schade.
 • wolterinck.JPG

  Uiteraard ook weer innovatieve cumelabedrijven aanwezig, zoals Wolterinck in Beltrum, dat succesvol TerraFit introduceerde voor zwakke en zieke bomen. TerraFit bestaat uit bodemanalyses en daarna het realiseren van een gezond bodem-ecosysteem. Denk aan verdichtingsproblemen oplossen, pH-verbeteringen en TerraFit-boomsubstraten. Wolterinck heeft hier in de praktijk al goede resultaten mee geboekt.

De twintigste editie van De Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg werd bezocht door 18.169 bezoekers. Dat waren er ruim 500 meer dan vorig jaar. In totaal namen 295 exposanten deel aan de vakbeurs, 35 meer dan vorig jaar en ruim meer dan in 2017. Bij veel stands hoorde je dat er met name op dag twee en drie veel bezoek was, maar ook dat er alle drie dagen geïnteresseerde belangstelling was van de professionals. De trends - groener, duurzamer en elektrisch - werden onveranderd doorgetrokken, met tal van vernieuwingen. Standhouders bevestigen dat ook onder de professionele bedrijven de belangstelling voor elektrisch om daar waar het is gewenst of vereist stiller en emissiearmer te werken snel is toegenomen. Daarnaast waren er ook andere verrassingen. Enkele opvallende zaken uit onze rondgang.