Innovatief Deutz Keyou-waterstofmotorproject

Deutz timmert momenteel op beurzen flink aan de weg met een prototype van de Deutz TCD 7,8-Keyou-waterstofmotor. Deutz en Keyou zien in deze variant goede toekomstmogelijkheden om aan de eisen van zero emissie te voldoen met behoud van de infrastructuur (nu diesel, maar dan waterstof) en op basis van gevestigde dieselmotortechniek.

Rijden op waterstof heeft een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld elektrisch aangedreven technieken dat je eenvoudg kunt werken met de bestaande infrastructuur van tankstations en de dieselmotortechniek. Dit scheelt in vergelijking met elektrisch rijden flink in investeringen in batterijen en tussendoor oplaadtijd. Voordeel is ook dat je geen gebruik hoeft te maken van schaarse grondstoffen en er geen brandstofcel nodig is. Bovendien is de actieradius gunstig en is deze techniek relatief eenvoudig te integreren in bestaande machines en voertuigen stellen de betroken fabrikanten.

Keyou in München werkt samen met Deutz aan deze oplossing. Het samen gerealiseerde eerste prototype, een 180 kW (245 pk) Deutz TCD-7,8-liter-waterstofmotor, was afgelopen maand te zien op de mobiliteitsbeurs Hernieuwbare energie in Berlijn. Daar toonde Deutz ook nog twee nieuwe lpg-motoren, de Deutz G 2.2 en G 2.9. Hiermee mikt het merk op de compacte machines in onze sector. De ontwikkeling klinkt simpel, maar is voor de ontwikkelaars een hele toer. De standaard dieselmotor moet worden voorzien van een nieuwe cilinderkop en een ontstekingssysteem. Daarbij is de realisatie van het inspuitsysteem, vooral omdat het extra groot moet zijn om voldoende volume aan te kunnen en het geheel niet mag worden opgewarmd, niet zo eenvoudig. Ook moeten de verbrandingsruimte, de compressieverhouding en de zuigers worden aangepast aan de verbranding. Verder moeten de koppelkromme en de vollasten en deellasten kloppen. Volgens de getoonde uitdraai heeft Deutz dat gerealiseerd.