IAA-bedrijfswagenbeurs in Hannover: de hybride trucks komen

De scheiding van het vervoer in stedelijke gebieden zal met het groeien van de steden en de bijkomende hogere milieu-eisen scherper worden. Dat gaat van voorlopig nog dieselen buiten de steden tot volledig elektrisch rijden in stedelijke gebieden. Daarop inspelend lanceerden truckfabrikanten de eerste hybrides. Wat er speelt en hoe de truckfabrkanten erop inspelen, zagen we op de IAA-bedrijfswagenbeurs in het Duitse Hannover.

 • ford concept.jpg

  Stond de eyecatcher bij één van de gerenommeerde truckfabrikanten? Welnee, bij Ford Trucks. Het was het merk waar door menigeen veel over werd gepraat, omdat zijn nieuwe Ford F-Max met afstand de prestigieuze titel Truck of the Year won.
 • ford truck.jpg

  Deze Ford F-Max, de nieuwe langeafstandstruck van Ford Trucks, heeft Eco-Roll, Adaptive Cruise Control en een GPS-gebaseerde Predictive Cruise Control. Hij is uitgerust met een 368 kW (500 pk) 12,7-liter-Ford Ecotorq-motor (Euro 6) in combinatie met de ZF Traxon-automaatbak met twaalf versnellingen.
 • daf.jpg

  DAF lanceerde een prototype van een hybride truck met een aparte elektromotor. Het is of dieselen of (in de steden) puur elektrisch rijden. Deze elektromotor heeft een vermogen van 170 kW en er kan puur elektrisch ongeveer 100 kilometer worden afgelegd. Ook toonde DAF een puur elektrische variant met een 250 kW elektromotor en een bereik van 220 kilometer.
 • volvo 25.jpg

  Volvo toonde naast deze speciaal uitgevoerde 25-jarige FH ook een met Faun ontwikkelde 27-tons elektrische truck met een bereik van 200 kilometer voor het ophalen van afval. Ook toonde het Zweedse merk een automatisch rijdend studiemodel.
 • mercedes.jpg

  Mercedes-Benz lanceerde de nieuwe Actros. Hoewel die er uiterlijk niet echt anders uitziet, is er innerlijk veel gebeurd. Denk aan de personenautobranche afkomstige uitrusting, deelautomatisch rijden en een dubbel scherm - waarvan één voor infotainment - en camera’s in plaats van spiegels.
 • fiat fpt.jpg

  Iveco had een compleet dieselvrije stand. De voertuigen waren uitgerust met lng of bio-lng. De Cursor 13-motor is er nu ook voor vrijgegeven. Daarnaast toonde Iveco met deze conceptstudie van een brandstofceltruck dat het hier ook serieus mee bezig is. Iveco verwacht nu te scoren met bio-lng en op termijn met brandstofceltechniek.
 • cite.jpg

  MAN toonde deze concept van een elektrische citytruck, de Cite. Daarbij is de cabine met vlakke vloer zo laag mogelijk gehouden. Volgens MAN komt dat de veiligheid ten goede, omdat je als chauffeur door de lage zit voetgangers en fietsers veel beter ziet.
 • man tgs.jpg

  Dichterbij is deze TGS 18.400 4x2, waarbij het MAN is gelukt het voertuiggewicht terug te brengen van circa 6500 naar 6265 kilo. Heel veel werk, dat je optisch amper ziet maar wel extra laadvermogen oplevert. Overigens toonde WVT als eerste een elektrische betonmixer opbouw.
 • gmc.jpg

  Een wereldprimeur is deze compleet nieuwe Turkse BMC Tugra-truck. De Tugra’s hebben een Cummins-motor in combinatie met een ZF-transmissie. De truck wordt in diverse configuraties geleverd met zowel een hoge als een lage cabine. Het is de bedoeling dat het merk op termijn in diverse Europese landen op de markt komt. BMC is één van de grootste producenten van bedrijfswagens en militaire voertuigen in Turkije.
 • actros.jpg

  Ronduit imposant is deze Zetros 3543 8x8 van Paul Nutzfahrzeuge. Zoals het bedrijf aangeeft, is het voertuig bestemd voor extreem zware offroad-inzet. Het tridemstel achter heeft twee starre assen en een naloopas. Hij staat rondom op 525/65R20.5-banden en heeft een Allison-automaatbak.
 • scania.jpg

  Scania geeft aan dat we voorlopig nog wel blijven dieselen, maar toonde deze L320 en een R450 in hybride uitvoering, waarbij in de stad zeer beperkt (circa vijf tot tien kilometer) puur elektrisch kan worden gereden. Daarbuiten rij je diesel, waarbij het hybride-systeem kan worden benut bij het optrekken en afremmen.
 • renault racing.jpg

  Renault kwam de dieselfanaten tegemoet met deze in Formule 1-kleuren uitgedoste T High Renault Sport Racing. Deze special is gelimiteerd tot honderd stuks. De T High Sport is uitgerust met een 320 kW (520 pk) DTI 13-motor in combinatie met een automaatbak met twaalf versnellingen.
 • e as.jpg

  Over elektrisch gesproken: voor bussen heeft E-Traction een elektrische wielaandrijving die volledig in de wielnaven zonder eindaandrijving is ondergebracht. Die is inmiddels klaar voor inbouw in bussen. Deze dertientons The Motion 2.0-as levert een piekkoppel van 20 kNm per as.
 • humbaur.jpg

  Voor onze sector toonde Humbaur niet alleen de nieuwe driezijdige kipper HKT 19, maar ook deze nieuwe HTS-semi-dieplader met een laadhoogte van maar 79 centimeter. Deze 10,5-tons dieplader heeft een laadbed van 9,13 bij 2,54 meter.
 • d tec.jpg

  D-Tec verraste de logistieke transport met een eenvoudige, maar vernuftige oplossing voor het wegen van containers. Het weegsysteem, op basis van drukmeting van een pneumatisch onderstel, weegt on-the-go en geeft de waarden via een app door. De chauffeur hoeft alleen maar de container in te voeren.
 • hiab.jpg

  Maatwerk toonde Hiab met Multilift Ultima om het haakarmchassis af-fabriek op maat te leveren. Dit om ombouwtijd en gewicht te besparen. De klant hoeft alleen maar het chassisnummer door te geven. Hiab zorgt dan dat de opbouw exact op maat wordt geleverd voor directe opbouw.
 • fliegl.jpg

  Ook opvallend: Fliegl gaf al tien jaar garantie, maar op de IAA trok de fabrikant dit door naar vijftien jaar op verzinkt materieel en maar liefst twintig jaar op verzinkt en gelakt. De garantie op alleen gelakt blijft tien jaar.
 • ford ranger.jpg

  Al bekend in Amerika, maar nu ook te koop in Europa is deze Ford Ranger Raptor met onder de kap een 157 kW (213 pk) tweeliter-viercilinder met een koppel van 500 newtonmeter en daarachter een tientraps automaatbak. Ford toonde daarnaast ook de nieuwe Transit, die uiteraard in alles weer wat beter is.
 • nissan.jpg

  Arctic Trucks tekent voor dit hebbeding van Nissan. Deze Navaro staat extra hoog op grotere banden om in koude gebieden alle omstandigheden aan te kunnen. Nissan heeft geen plannen hem officieel zelf via de dealers te gaan leveren. De Nissan Navaro zelf kreeg er een topmodel bij op 18-inch-wielen.
 • vw.jpg

  Volkswagen geeft met dit Buzz Carco-concept een blik in de toekomst van puur elektrisch citywerk. De fabrikant geeft een actieradius van circa 500 kilometer op voor deze bus. Op dit platform zal in 2019 al de Neon komen. Volkswagen toonde ook een Crafter met brandstofcel, met een bereik van ten minste 500 kilometer en - heel serieus - deze transport-e-bike.
 • christ.jpg

  Uiteraard weer schoon naar huis. Christ Ag heeft daarvoor een app ontwikkeld wat het afrekenen gemakkelijker maakt. De App is nu in testfase voor de autobranche. Wellicht ook wat voor de vrachtwagens. Hun Taurus is uitgerust met extra hogedrukreinigers om extra vervuilde vrachtwagens ook schoon te krijgen.

De inleiders van Bosch zetten het scherp neer. Met een groeiende wereldbevolking en een verdere verstedelijking en met een nog sterkere vraag naar distributie van goederen, naar schatting in 2040 al een toename van vijftig procent, is er beperkt ruimte in steden en zullen er dus andere maatregelen volgen. Voor de gezondheid en de veiligheid zullen diesel-trucks en -bestelbussen worden geweerd en dat betekent honderd procent elektrisch rijden. Dat gebeurt dan met intelligente, mogelijk autonome of gekoppelde transportmogelijkheden, waarbij de inleider voorziet dat er ook overslagpunten komen waar long line-trucks aan de randen van steden afleveren, waarna kleinere eenheden de goederen verder transporteren. Daarbij wordt zelfs een nadrukkelijke rol gezien voor de e-bike-transporter en dus zie je deze bij toonaangevende merken al opduiken. Dieselen zullen we nog wel even, is de inschatting, zeker nu deze motoren met Euro 6 letterlijk brandschoon zijn, maar ook hier geeft Bosch aan te verwachten dat er op termijn een grote rol komt voor de brandstofcel als vervanger van de bekende dieselkrachtbron. In Amerika is dat al gaande. Ook hiervan zagen we de eerste exemplaren live. Daarnaast worden er ook hogere eisen gesteld aan wat er achter de truck hangt of in de bus zit, dus zie je ook intelligente management- en volgsystemen voor wat er geladen is, voor laadefficiëntie en complete voertuigcontrole om de efficiëntie te verhogen en stilstand te voorkomen. De schaarste aan truckchauffeurs en de veiligheid geven een boost aan autonome transportoplossingen. Dit alles geeft op de IAA een heel andere sfeer dan een aantal jaren geleden met de diesel-pk-race, al is er op dat gebied (gelukkig) nog genoeg te bewonderen. Wat beelden van een imposante beurs boordevol ontwikkelingen en noviteiten, die nog tot donderdag 27 september te zien zijn in de Hannover Messe.