Homburg Holland importeur van Garford-schoffelmachines

Homburg Holland uit Stiens is importeur geworden van Garford Farm Machinery Ltd voor Nederland. Garford biedt een uitgebreid schoffelassortiment voor verschillende teelten en gaat daarbij zeer nauwkeurig te werk door middel van eigen cameratechniek. Garford heeft modellen voor alle rijgewassen tot achttien meter hydraulisch opvouwbaar of tot 24 meter getrokken.

Het Engelse familiebedrijf Garford in Peterborough begon in 2001 met de bouw van machines voor mechanische onkruidbestrijding en lanceerde sinds die tijd de Robocrop met camerabesturing voor schoffelapparatuur.

Sinds 2008 is er de Garford Robocrop InRow Weeder, de eerste in zijn soort op de markt. De digitale camera identificeert de individuele planten en bestuurt daarmee de roterende schoffelbladen, die niet alleen het onkruid tussen de rijen, maar ook tussen de planten schoffelen. De schoffelmachines kunnen snelheden tussen 8 en 15 km/u bereiken. Het camerasysteem en de stuurschijven zorgen ervoor dat er met een nauwkeurigheid van één centimeter wordt geschoffeld.

Bij de Robocrop Precision Guided High Speed Schoffel legt een digitale videocamera het gewas vast voor de schoffelmachine. De beelden worden geanalyseerd om de positie van de individuele plant te bepalen en de machine over de exacte gewaslijn te sturen door het aansturen van de hydraulische sideshift.

The Robocrop InRow Weeder breidt de Robocrop Precision Guided High Speed Schoffel uit met een extra dimensie; nadat de gewasrij is vastgelegd, worden de individuele roterende schoffelbladen (InRow Weeder Discs) gesynchroniseerd met de exacte locatie van de individuele plant. De Robocrop-computer past daarbij constant de rotatiesnelheid van de schoffelschijf aan om de onderlinge verschillen in plantafstand te compenseren.