Hitachi monitort olie continu

Hitachi heeft een systeem ontwikkeld om zowel motor als hydrauliekolie continu te kunnen monitoren. Dit betekent dat gebruikers olie pas hoeven te verversen als deze te veel vervuild is. Ook storingen kunnen daardoor eerder aan het licht komen.

Het nieuwe systeem van Hitachi werkt met een sensor in de oliestroom die continu de olie meet. Deze gegevens worden dagelijks via Consite, het systeem voor monitoring op afstand van Hitachi, de gegevens naar de centrale computer gestuurd. Deze gegevens worden door de computer geanalyseerd. Als de kwaliteit van de olie verslechterd of blijkt dat de olie is vervuild, gaat er een bericht naar de dealer. Die kan dan in overleg met de klant bekijken wat er moet gebeuren. Bijvoorbeeld het nemen van een oliemonster voor een nadere analyse in het laboratorium. Daar kan een complete analyse dan uitwijzen wat er precies aan de hand is. Bij vervuiling kan de dealer dan vaststellen wat het defect is en dit herstellen voor er schade is of zelfs stilstand.

 Met het systeem wil Hitachi de onderhoudskosten verlagen doordat olie pas wordt vervangen als het werkelijk verouderd is. Treedt vervuiling op, dan kan snel worden ingegrepen zodat stilstand wordt voorkomen. Het is daarmee volgens Tom van Wijlandt, manager service business support een mooi systeem om klanten meer tevreden te maken. “Wij weten hoe belangrijk betrouwbaarheid en uptime voor hen is. Hiermee wordt dat nog verder verbeterd. In combinatie met ConSite geeft deze unieke innovatie een nog betere gebruikservaring.”

De oliesensors worden vanaf november 2017 geïnstalleerd in ZX210-6 en ZX350-6 middelgrote graafmachines. Niet lang daarna zal Hitachi ze ook aanbieden voor andere machines. Voor de oudere modellen ZX210-5 en ZX350-5 is bij de Hitachi-dealer een retrofitset verkrijgbaar.