GTH doorstaat storm en regen

De twee jaarlijkse beurs GroenTechniek Holland beleefde een storm- en regenachtige editie. Maar de verharde paden en bijbehorende parkeerruimte bewezen hun waarde. De beurs bleef bereik- en begaanbaar. Tot genoegen van de ruim 16.000 betalende bezoekers. De beursorganisatie is daarom meer dan tevreden over het verloop van GTH.

 • DSC05077 (Medium).JPG

  Zelfrijders voor het sloten schonen en bermen maaien zijn in trek. Om de belangstelling te peilen nodigde JB Dabekausen Energreen uit om naar GTH te komen. Een geslaagd experiment bleek uit de belangstelling voor dit uit Italië afkomstige voertuig waarvan er al meer dan 500 rondrijden.
 • DSC05057 (Medium).JPG

  De prijswinnaars van de tweede prijs. De zwerm robotmaaiers die gezamenlijk een perceel in korte tijd kort kunnen maaien.
 • DSC05033 (Medium).JPG

  Het diepte instel systeem
 • DSC05030 (Medium).JPG

  Bij GTJ trading stond een nieuwe klepelmaaier van Mutingh. Deze is traploos in hoogte te verstellen met behulp van een tandwiel en heugel aan beide zijden. Het moet nog wel handmatig. Zie ook volgende foto.
 • DSC05053 (Medium).JPG

  Ook een nieuwe klepelmaaier bij Ransomes, waarbij de klepelmaaiers van Mutingh komen. Deze heeft een 6o pk sterke motor en een werkbreedte van 3,20 meter.
 • DSC05023 pad (Medium).jpg

  Mecalac heeft de nieuwe MWR klaar. Met deze mobiele graafmachine onderscheidt Mecalac zich duidelijk van andere fabrikanten met een veel beter overzicht en andere opbouw. In de komende Grondig uitgebreid aandacht voor deze machine.
 • DSC05018 (Medium).JPG

  Wat verscholen op de stand van Wim van Breda was de opvolger van de Kantonier te vinden. Gebouwd op het door Ginaf aangepaste onderstel van een Daf en met een eigen cabine. Door verder te bouwen op een Daf onderstel kan op de machine gewoon een kenteken worden verkregen en mag deze de snelweg op. De maaiunit van Herder komt als losse opbouw op het onderstel. Voor de directe afvoer van het materiaal komt er een speciale door Jan Veenhuis gebouwde aanhanger.
 • DSC05035 (Medium).JPG

  De winnaar van het Gouden Klavertje Vier, de elektrisch aangedreven onkruidbestrijder. Het hete water wordt gemaakt met biodiesel.
 • DSC05012 (Medium).JPG

  De winnaars van de drie innovatieprijzen bij elkaar, inclusief Fedecom directeur Gerard Heerink.
 • DSC04996 (Medium).JPG

  Roberine toonde het Prototype van een nieuwe vijfdelige klepelmaaier. Groeiend in populariteit doordat opdrachtgevers de maaifrequentie verlagen. Dit is de opvolger van de John Deere 4066 maar dan met klepelmaaiers. Komend jaar is de nulserie beschikbaar.

De enige sporen op Groentechniek Holland waren te vinden op het testparcours waar bezoekers, terreinauto’s en andere voertuigen konden testen op hun terreinbekwaamheid. Voor het overige lag het terrein er onaangetast bij. Te danken aan de beursorganisatie die de standhouders vroeg om machines voor vorige week vrijdag aan te voeren en op te stellen. En als noodmaatregel voor de machines die pas vlak voor de eerste beursdag arriveerden een hoogwerker en verreiker om ze op hun plaats te zetten. Zodat iedereen een keurig groene stand had zonder sporen.

Winnaar Gouden klaver vier

De grootste noviteit volgens de jury van het Gouden Klavertje Vier was de Oeliatec Mollen Artiflex van Ramm bv. “Dit is het eerste onkruidbestrijdingsvoertuig dat CO2 neutraal, met kokende waterdruppels onkruid bestrijdt. Het voertuig rijdt elektrisch op een accu die voldoende is om acht uur te kunnen werken. Voor het verwarmen van het water is er een modulerende brander die werkt op biodiesel op basis van plantaardige oliën. Dit maakt hem samen met het gebruik van groene stroom CO2 neutraal zonder roetuitstoot.

De tweede prijs bij de innovatiewedstrijd was voor Stihl met de iMow TeaM Robotmaaier. Dit is een team van kleine, lichte, efficiënte en flexibele robotmaaiers met intelligente software. Deze kunnen tegelijkertijd op een perceel werken en in korte tijd een grasveld van meer dan 4.000 m2 professioneel maaien. De derde prijs was voor Frisian Motors met de FM-170 zero turn maaier, de eerste volledig elektrische zero turn maaier met twee elektromotoren direct op het maaidek. De aandrijving is met onderhoudsvrije AGM-accu’s. Een mooie prijs voor deze Nederlandse pionier. 

Natuurlijk waren er nog veel grote en kleine innovaties te vinden op de beurs. In dit verslag een kleine greep van datgene wat ons opviel op de beurs.