Greenseeder nieuwe machine om vanggewas mee te zaaien

Speciaal voor het zaaien van een vanggewss tussen de maïs ontwikkelde Zocon, het huismerk van Zonderland Constructie, de Greenseeder. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met een aantal loonwerkers, aldus Zocon. Het resultaat is een snelle, brede en goedkope machine.   

Vanaf 2019 wordt het verplicht om na de teelt van maïs, op zand- en lössgronden, voor 1 oktober een vanggewas gezaaid te hebben. De wetgeving was de reden voor Zocon om aan de slag te gaan met de ontwikkeling van een machine speciaal voor dit doel. Om dit goed te kunnen doen werd de hulp ingeroepen van een aantal loonwerkers. Het resultaat is een machine waarmee al in een vroeg stadium het vanggewas onder de maïs gezaaid kan worden. 

Op de beurs in Gorinchem krijgen de bezoekers al volop de kans om kennis te maken met de machine. "Een snelle, brede en goedkope machine", zo omschrijft Zocon hem in een persbericht. Door deze eigenschappen biedt de machine een concurrerend tarief per hectare. 

Technische gegevens

De Greenseeder komt beschikbaar in drie verschillende varianten: 7, 9 en 11 elementen, Een opvallend kenmerk van de machine is onder andere een kopakkerstand, die door het bedrijf zelf als uniek wordt betiteld. Deze stand houdt in dat de machine de elementen hoog boven het gewas kan heffen, waardoor keren mogelijk is zonder de planten te beschadigen. Daarnaast beschikt de machine over een hoog frame, wat bodemvrijheid geeft tot 850 mm en een 5-traps instelling van de veerdruk op de tandelementen. De transportbreedte bedraagt 240 cm.