Gratis Klic app

In de Google Play store staat sinds vorige week een gratis app waarmee je alle klic meldingen op je telefoon of tablet kunt binnen halen. Iedereen op een bouwplaats kan zo de beschikking krijgen over de juiste informatie.

 

  • app-in-actie-zien.jpg

    Op een tablet heb je een helder overzicht en is het ook duidelijker dan op een smartphone.
  • blindguide kaartje.jpg

    Door vanuit de app de camera van de telefoon op dit kaartje te richten krijg je in beeld een graafanimatie.

De nieuwe app is ontwikkeld door Blindguide. Zij hadden al een app voor het in kaart brengen van explosieven en luchtaanvallen uit de tweede wereld oorlog en hebben deze nu uitgebreid voor kabels en leidingen.  De app is ontwikkeld door BlindGuide die deel uit maakt van de Beobizz groep waaronder ook een bedrijf dat munitie opspoort als er gegraven moet worden in een terrein waar explosieven zouden kunnen liggen. Via deze app ziet iemand die in het veld loopt direct waar mogelijk nog oude munitie ligt.  Toen deze app eenmaal werkte bedacht eigenaar Frank Barink dat deze ook voor andere toepassingen gebruikt zou kunnen worden.

Vorige week werd het eerste resultaat van die ontwikkeling gepresenteerd; een app waarop je de informatie, die het kadaster aanlevert, kunt downloaden. De app staat sinds vorige week in de Google Play store. Momenteel is deze alleen nog beschikbaar voor Android telefoons. Aan de Apple versie wordt nog gewerkt.

Reclame

Opvallend is dat de app geheel gratis is, waar andere aanbieders een bedrag per jaar of per maand vragen. Daar staat tegenover dat gebruikers op deze app ook advertenties te zien krijgen. Wie dat niet wil, moet bij aanschaf 99 cent betalen en krijgt dan een reclamevrije app.

In de app is na het downloaden alle informatie die is meegeleverd bij de Klic melding, direct beschikbaar. Het is daarbij mogelijk om met verschillende lagen te werken, op die manier is precies te zien welk type kabels in het werktrace liggen. Behalve de informatie over kabels en leiding is ook alle overige informatie direct terug te vinden zoals telefoonnummers van netbeheerders.  Tijdens het gebruik bepaalt de app je locatie, zodat je precies kunt zien welke kabels en leiding lopen op de plaats waar je bezig bent.

Wie naar de app store gaat, ziet daar ook al een tweede app van Blind Guide. Dit is een vervolgontwikkeling waar nu aan gewerkt wordt. Het gaat dan om een app met zogenaamde AR, Augmented Reality. Dit wil zeggen, dat in het beeld dat je ziet via het beeldscherm van de camera op je telefoon, ook de kabels en leidingen geprojecteerd ziet.  Feitelijk kun je zonder zoeken vaststellen waar alles ligt door je telefoon op de omgeving te richten.  Wel is het daarvoor nodig om een externe antenne te gebruiken om voldoende nauwkeurig te zijn.

Het betekent niet dat je dan zonder risico’s naast die projectie kunt graven. Want ook die projectie blijft gebaseerd op de tekeningen. Wie meer zekerheid wil zonder voorsteken, kan wel een beroep doen op een zusterbedrijf van BlindGuide, Euroradar. Dit bedrijf maakt radarbeelden van de ondergrond en kan zo precies de liggen van kabels en leidingen bepalen. Het is de bedoeling dat die gegevens straks ook ingelezen worden in de AR app. Zodat wel een precies beeld van de ligging in je scherm verschijnt.

Een demo versie van de AR app staat nu ook in de play store. Als je deze download en daarna de camera op het visitekaartje van de tweede foto bij dit bericht richt, zie je wat mogelijk is met 3d projectie. Vooral leuk om te zien..

De BlindGuide app’s zijn te vinden door in de Play store Blindguide in te tikken.