Gratis code 95 verloopt bijna

"Onderneem direct actie wanneer er nog geen nascholing is gedaan voor een code 95."Die oproep doet Hero Dijkema, beleidsmedewerker (land)bouwverkeer bij CUMELA Nederland. Dit omdat de de gratis code 95 per 1 april 2020 komt te vervallen. "Met een zogenaamde Verklaring van Nascholing die chauffeurs na een dergelijke cursus ontvangen blijft de code 95 na 1 april 2020 geldig." 

De groep waar dit betrekking op heeft zijn de beroepschauffeurs geboren voor 1 juli 1955. "Het gaat vooral om chauffeurs met een rijbewijs dat voor 19 januari 2013 vernieuwd is en tien jaar geldig is", zegt Dijkema. Om zeker te weten dat dit zo is raadt hij de chauffeurs aan even het rijbewijs te controleren. 

Moet het rijbewijs vernieuwd worden, wacht dan niet. "Het is hartstikke druk bij de partijen die deze cursus geven", zegt Dijkema. "Begin nu met nascholen als dat nodig is." De vereiste nascholing bedraagt 35 uur. Een lichtpuntje is dat chauffeurs die sinds 1 april 2015 nascholing volgden die allemaal mee kunnen laten tellen voor de bijscholing. "Normaal kan dit alleen met de nascholingsuren die in de periode vijf jaar voor het verlopen van de code 95 gevolgd zijn."