GPS dieven weer actief

Dieven hebben het weer voorzien op GPS-systemen, zo blijkt uit de berichten over gestolen systemen. Ongeveer half april werden in het noorden van Nederland twee meldingen van diefstal gedaan en in Zeeuws-Vlaanderen blijken systemen ontvreemd te zijn. Voor John Deere was het de reden om hun apparatuur uit te rusten met een vergrendelingssysteem met PIN-code. 

In Hellum, Slochteren en Siddeburen hebben inbrekers in de nacht van dinsdag op woensdag gps-apparatuur voor trekkers gestolen, zo meldt RTV Noord half april. Bij CUMELA Verzekeringen zijn er, in tegenstelling tot vorig jaar, nog geen meldingen binnengekomen laat Marcel Elferink, teamleider verzekeringsadviseurs, weten. "Uit de berichtgeving in de media klinkt wel een waarschuwing richting de ondernemers om apparatuur veilig op bergen. Er zijn weer dieven actief."

Meer diefstallen

Er blijken recent al meer diefstallen geweest te zijn. In het westen van Noord-Brabant en ook Zeeuws-Vlaanderen zien we in de media meldingen van diefstallen van GPS-systemen voorbij komen. 

Voor John Deere was een eerdere golf van GPS diefstallen vorig jaar de reden om een nieuwe beveiligingsfunctie te introduceren voor de John Deere displays en StarFire ontvangers. "Door het populaire 'plug and play'-ontwerp zijn John Deere displays en GPS-ontvangers ook gevoeliger geworden voor diefstal vergeleken met enkele andere systemen op de markt", aldus John Deere in een persbericht. 

PIN-code

Naast de bestaande mechanische vergrendeling komt er nu een vergrendelingssysteem met PIN-code. Dit om dieven af te schrikken. De vergrendeling kan vergeleken worden met het systeem wat in smartphones gebruikt wordt. Het invoeren van de code voor de display en de ontvanger gaat via het display. Mocht de eigenaar de code vergeten dan kan er nog maximaal 72 uur doorgewerkt worden, daarna is een hoofdontgrendelingscode nodig. Die kan gevonden worden in het portaal van StellarSupport. 

De beveiliging is er voor de John Deere 4240 en 4640 Universal Displays en de StarFire 6000 ontvanger. Via de software-update 19-1 wordt deze binnengehaald. 

Ondertussen blijft het advies om de GPS-systemen goed op te bergen wanneer ze niet gebruikt worden.