Goud voor John Deere en Joskin

Een doorbraak in de aandrijving van tractoren en werktuigen is het grote nieuws van de komende Agritechnica. John Deere en Joskin krijgen een gouden medaille voor de elektrische aansturing van de traploze versnellingsbak in combinatie met twee elektrisch aangedreven assen op een Joskin mestverspreider.

 

De eAutoPower versnellingsbak die John Deere nu als optie levert op de nieuwe 8R tractoren, is de allereerste transmissie waar het gebruik van hydrauliek wordt vervangen door elektriciteit. De complete hydraulische set van hydromotor en pomp is vervangen door twee elektromotoren. Dit geeft de mogelijkheid om de transmissie nog verfijnder aan te sturen. Details zijn verder nog niet vrijgegeven.

De elektrische energie wordt opgewekt door een generator die direct achter de motor hangt. Deze levert niet alleen de energie voor de motoren in de versnellingsbak, maar ook nog 100 kW voor de aandrijving van werktuigen.  Voor het gebruik hiervan heeft Joskin een meststrooier gebouwd met een elektromotor op twee assen van een tridem onderstel. Deze aandrijving wordt bijgeschakeld, afhankelijk van de vraag naar vermogen.

Het aandrijven van een as zorgt voor een hogere trekkracht, een betere benutting van het vermogen, minder slip en op hellingen voor een betere spoorvolging. Omdat Joskin de eerste is die een elektrisch aangedreven werktuig presenteert krijgen ze samen met John Deere een gouden medaille voor deze ontwikkeling.

Overigens is deze ontwikkeling niet helemaal nieuw, want op de vorige Agritechnica presenteerde ZF deze oplossing al. John Deere en Joskin zijn nu de eersten die dit beschikbaar maken voor de praktijk.