Gestolen GPS op eBay

De laatste tijd zien steeds meer Cumela-ondernemers hun gestolen gps-apparatuur opduiken op eBay. Daar wordt apparatuur te koop aangeboden en zijn zelfs serienummers te herkennen. Wie zijn spullen digitaal terugvindt kan dat melden bij eBay en de politie. Ook Gerwin Otten, Cumela-coördinator van de gps-diefstal problematiek ontvangt graag een bericht.

 

  • eBAy.jpg

    Voorbeeld van een advertentie op Ebay. Zelfs het adres van de aanbieder is soms te achterhalen.

Inmiddels hebben zich al een aantal leden gemeld bij Otten dat zij hun apparatuur op eBay hadden gevonden. “Uitermate zuur,” stelt Otten. “We hebben dit via het CCV bij de politie gemeld. Met het CCV staan we in nauw contact omdat zij in rechtstreeks contact staan met de landelijke taskforce voor de opsporing van gestolen gps-systemen. De politie neemt dit nu mee in het onderzoek waarover ze overigens nog niet veel los willen laten.” Tot zijn spijt merkt Otten ook dat er de laatste weken weer een nieuwe golf aan diefstallen is.

Wie zijn spullen op eBay of een andere verkoopsite aantreft doet er goed aan dit te melden bij de politie. Dat is sowieso nodig als je bij eBay een melding wil doen, dat ze gestolen spullen te koop aanbieden.  Tref je op eBay gestolen spullen aan dan kun je dit melden via dit web-formulier .  Het lastige is dat dit alleen door de politie ingevuld mag worden. Als ex-eigenaar van de spullen moet je daarom naar de politie om ze het formulier in te laten vullen. Wat ze precies moeten doen staat in de info onder deze link met info bestemd voor politiediensten .  Gebruik het formulier overigens niet om zelf contact op te nemen. Helaas werkt dat niet.

Na het ontvangen van dit formulier stelt eBay zelf een onderzoek in en zal ze verboden transacties ook weer melden bij de politie. Volgens de informatie van eBay zullen ze daarna de politie alle informatie verstrekken zoals eerdere aanbiedingen en aanbiedingen die in behandeling zijn van deze aanbieders.

Alles doorgeven

Wanneer een medewerker van de politie het formulier van eBay invult, is het belangrijk om te zorgen dat hij alle relevante informatie doorgeeft. Zoals referentienummer van de advertentie en alle object- en serienummers waaronder apparaten bij eBay worden aangeboden. Zorg bij aangifte ook altijd dat de politie in het proces-verbaal ook het serienummer en de IMEI-nummers van de gestolen apparatuur opneemt.

Om aan de diefstallen een eind te maken, is het belangrijk om er alles aan te doen om het deze groep criminelen zo moeilijk mogelijk te maken. Zorg daarom dat eBay op de hoogte wordt gesteld en meld het ook bij Cumela via gotten@cumela.nl  . Wil de politie niet meewerken dan is Otten daarvan ook graag op de hoogte. Ook in dat geval kan met hem contact op worden genomen.

Belangrijke links