Geüpdatete Tebbe HS240 gespot

Komende Agritechnica wordt hij officieel geïntroduceerd, deze geüpdatete versie van de Tebbe HS 240-universeel-precisiebreedstrooier. We spotten het eerste Nederlandse exemplaar al bij Loonbedrijf De Weer in Bornerbroek. De feiten en de eerste beelden.

Het model is gefacelift, maar wijkt op het eerste gezicht weinig af van het huidige model. De reden hiervoor is dat het huidige model op zich goed is en een sterke positie in de markt heeft verworven. Toch heeft Tebbe een aantal belangrijke vernieuwingen doorgevoerd aan de HS 240. De bak is nu tapser gemaakt om bij verschillende (meer of minder plakkende) mest en compost beter en gemakkelijker te lossen. De voorkant is hiervoor zeven centimeter smaller gemaakt.

Deze Tebbe is ook voorzien van een weeginstallatie en afgiftecomputer via Isobus. Hiervoor heeft Tebbe de bevestigingspunten van de zes weegstaven op het chassis gevlakt om ze exact even hoog te krijgen. Datzelfde geldt voor de pasvlakken van de bakopbouw.

De tweede opvallende vernieuwing is de nieuw geconstrueerde ‘optionele’ cardanaandrijving voor de walsen. Deze is extra zwaar uitgevoerd om onderhoud te besparen ten opzichte van kettingaandrijving en lichtere cardan-versies. Tebbe heeft de aandrijfkasten op een aparte plaat gezet, om zo ruimte te creëren tussen de lagers van de walsen en de aandrijfpotten. Mocht er eens een keer een lager sneuvelen of doorlekken, dan komt het vuil niet in de aandrijfpotten terecht en kan het weg zonder dat er schade optreedt aan de aandrijving.

Bij de HS-serie is er de mogelijkheid deze in Nederland te laten kalibreren (NMI-goedgekeurd) voor de mestboekhouding. Hieraan kan desgewenst ook een afgiftecomputer worden gekoppeld die het mogelijk maakt om ook plaatsspecifiek te bemesten door middel van taakkaarten. Deze weeginstallatie met afgiftecomputer is zelfkalibrerend. Hiervoor wordt het gewicht van de lading en de bodemkettingslip continu gemeten en automatisch gecorrigeerd om constant de ingestelde gift te realiseren.

Deze strooier is uitgevoerd met een hydraulisch geveerd BPW-tandemstel, waarbij de eerste as als liftas is uitgevoerd. Er liggen nog 1,50 meter hoge banden op, maar er kunnen desgewenst grotere banden met een diameter van 1,70 meter op. Loonbedrijf De Weer heeft al aangegeven grotere banden te gaan monteren in combinatie met een luchtdrukwisselsysteem. LMC Gennep BV is de importeur. Het bedrijf richt zich na de verkoop van zijn mechanisatieactiviteiten in 2017 volledig op de verkoop van de Tebbe-strooiers.