Fotoreportage: Innovaties en proefballonnen

Diverse bedrijven grepen de kans op om de GroenTechniek Holland te pijlen wat het publiek van de technische verbeteringen of compleet nieuwe machines vindt. Daarin waren een aantal thema's dominant aanwezig waaronder: klein en compact en werken met elektriciteit. Een primeur was bijvoorbeeld de elektrische knikmops. "Hij was bekend, maar nu live uit te proberen."  

 • westermann.jpg

  Landkracht Agri toonde de Westermann-variant. Ook een onkruidborstel met drie roterende koppen in de draaikop.
 • alltec.JPG

  Weed Control toonde deze elektrisch aangedreven Alltrec met 3D-onkruidborstel, waarbij dankzij roterende borstels in de draaiende kop in combinatie met een in hoek en hoogte verstelbare ophanging altijd de gleuven een keer in de lengterichting worden gepakt.
 • roberine.JPG

  Roberine gaat gestaag verder. Getuige deze aanbouwklepelmaaier met snelsluiting voor wie de zelfrijder, in dit geval een John Deere, multifunctioneel wil inzetten.
 • bus.JPG

  Elektrisch handgereedschap is een. Om er de hele dag rond mee te draaien toonden Sthil en Husqvarna een speciale businrichting om bij te kunnen laden, desnoods aan de stekker op locatie en desgewenst met zonnepanelen op dak. En natuurlijk het nodige op te bergen en zitplek voor meerdere handwerkers. Pellenc heeft ook zo’n oplossing
 • knikmops.JPG

  Het was al bekend, maar nu was hij dan live te proberen. Het demo-prototype van de elektrische Knikmops 130E met lithium-iontechnologie en een 31,5 kWh-accu. Knikmops wil hem dit najaar al in productie nemen.
 • aebi truck.JPG

  Ook even de markt aftasten met deze Aebi, die af-fabriek is voorzien van Soucy-rupsen. Ook was er deze Aebi-maai-opraapcombi, zoals die in de Alpenlanden heel gebruikelijk is. In Nederland mogelijk interessant omdat je ermee natuurterreinen in één werkgang maait en laadt.
 • vredo.JPG

  De andere waarheid. Al knap dat Vredo enkele doorzaaiers op de stand had staan, want de vraag is zo groot dat alles wat er is uitverkocht is en gezien de weerprognoses zal dat nog we even zo blijven. Tijdig acteren dus als u wat wilt.
 • sauwer.JPG

  Een aparte oplossing, deze DIN-plaat van Sauter vast aan een frontladeropbouw voor de frontklepelmaaier met stabilisatieafsteuning op de vooras.
 • stihl.JPG

  Een belangrijke signaal dat Stihl afgaf, is dat het zich niet alleen concentreert op de ontwikkeling en doorontwikkeling van elektrisch, maar dat het gemotoriseerde ook wordt doorontwikkeld, omdat daar markt voor blijft. Een voorbeeld is deze MS 500i -kettingzaag met injectiemotor.
 • messenbalk.JPG

  Ecologisch maaien wordt weer hotter, volgens Kruse Ootmarsum. Het bedrijf ziet dat in Duitsland nu al sterker doorzetten en verwacht dat dit ook in Nederland gaat gebeuren. Daarop inspelend toonde het bedrijf deze Rema-maaier met messenbalk om aan de eisen te kunnen voldoen.
 • frisian.JPG

  Frisian Motors, elektrisch rijden en GroenTechniek Holland zijn al jaren een bekende combinatie. Frisian kwam toch met nieuws, in de vorm van deze low-budgetvariant voor wie zo’n handig elektrisch karretje wil onder de € 10.000,-.
 • hissink.JPG

  U vraagt, wij draaien, bij Hissink. Diens tienkuubs chippercombi met hoogkipper kan naar wens worden uitgerust met een HeizoHack-drum of met een TP-rotorschijf. Hissink kondigde en passant een twaalfkuubs versie aan.
 • major.JPG

  Natuurterrein maaien met een weilandbloter is bekend. Major speelde in op de vraag naar een zijmaaier voor deze toepassing met deze nieuwe driepuntsversie.
 • husqvarna.JPG

  Empass toonde een methode om de eikenprocessierups te bestrijden met heet water. Husqvarna had deze stofzuiger staan, waarmee je eikenprocessierupsen kunt opzuigen zonder dat er haartjes door de filters komen en met een gesloten afkoppelsysteem voor de zak.
 • vgm.JPG

  Goed gedaan, een compact kippertje voor de groensector met deugdelijke remmerij die wel aan alle wet- en regelgeving voldoet. VGM wilde met deze ‘kar’ de belangstelling voor deze variant peilen.
 • hemos.JPG

  De publieksprijs ging naar de nieuwe Luctor 332 van Hemos en Veldhuizen. U hebt hier uitgebreid over gelezen en het filmpje massaal bekeken op Grondig.com. De belangstelling was er niet minder om. Hemos en Veldhuizen denken niet in grote aantallen, maar wel in gerichte belangstelling van de echte profs, zoals Verhart in Montfoort, dat deze eerste combinatie heeft gekocht.
 • new holland.JPG

  Zilver ging naar de Rootwave Pro van Ramm en de X-Power van New Holland, beide methoden om onkruid met hoogspanning te bestrijden. New Holland toonde deze meter brede versie en kondigt voor deze sector op termijn nog meer varianten aan.
 • john deere.JPG

  De innovatieprijs Gouden Klavertje Vier was voor John Deere met de X Turf Wheel. Het vergt wat uitleg en er is sprake van een acceptatiedrempel, maar als je er een keer mee rijdt, ontdek je de grote souplesse en de voordelen drie keer langere levensduur, geen banden van de hielen bij kort draaien, et cetera.

Uiteraard kregen de innovaties die een klaviertje vier wonnen veel aandacht van het publiek. Zo werd bijvoorbeeld de kans gegrepen om uitgebreid kennis te nemen van het elektrocuteren van onkruid. "New Holland toonde een meter brede versie en kondigt voor deze sector op termijn nog meer varianten aan." Maar daarnaast waren nog genoeg andere technieken en verbeteringen te bewonderen. Waarbij de beurs soms handig ingezet werd om te pijlen hoeveel interesse er nu is vanuit de praktijk. Onder meer de VGM deed dat met een compact kippertje. 

Grondig-redacteur Gert Vreemann neemt u via een fotoreportage mee langs de blikkentrekkers van de GroenTechniek Holland.