Forse omzetgroei Lemken

De omzet van Lemken is afgelopen jaar met 11 procent gegroeid tot 360 miljoen euro. Ruim driekwart procent daarvan komt uit het buitenland. Om de groeiende markt in Rusland beter te bedienen onderzoekt Lemken de mogelijkheden om daar lokaal te gaan produceren.

 

  • LEMKEN_Karat12 (002).jpg

    Vooral in Rusland groeide de afzet sterk. Om importrisico's te beperken overweegt het bedrijf lokaal te gaan produceren.

Een flink deel van de omzetgroei haalde Lemken in Oost-Europa. Met name in Oekraïne en Rusland is de vraag naar Lemken producten groot. Ook in de overzeese markten Canada en de VS kon de omzet met dubbele cijfers verhoogd worden. Verder realiseerde LEMKEN goede verkoopresultaten in Tsjechië, Hongarije en Polen. Ook de omzet in Groot-Brittannië, die al goed was, is nog verder gegroeid. Zoals verwacht was de vraag minder positief op de belangrijke Franse markt, waar tegenvallende oogsten en prijzen de zin om te investeren afremden.

De grootste groei noteerde het bedrijf bij de ploegen en de compact-schijveneggen. Maar ook de verkoop van zaaimachines, cultivatoren en veldspuiten verliep volgens Lemken voorspoedig. Door de sterke groei van de produktie nam ook het aantal medewerkers van het bedrijf verder toe tot 1470. Alleen al in de produktie kwamen er 60 mensen bij om de productiegroei bij te kunnen benen.

Voor 2018 zijn de verwachtingen bij Lemken positief na een goede orderontvangst deze winter. Vooral in Rusland en Oost-Europa blijft de vraag naar moderne landbouwmachines groot.  Dit is de reden dat Lemken nu de mogelijkheden onderzoekt om daar lokaal te gaan produceren. Genoemd wordt als reden de mogelijkheid om de markt makkelijker en beter te kunnen bedienen, maar ongetwijfeld speelt het verminderen van handelsrisico’s ook een rol. Met name in Rusland hebben bedrijven die lokaal produceren minder last van handelsembargo’s.