Fendt zaait 18 m breed

Op de Agrishow in Brazilië heeft Fendt deze week laten zien ook in de markt voor zaaimachines te stappen. Daar presenteerden ze de Momentum, een zaaimachine van maximaal 18 meter breed met eventueel een opgebouwde kunstmesttank van 5,3 ton. Nog niet echt geschikt voor Nederland, want de transportbreedte is 4,3 m.

De zaaimachine is ontwikkeld op basis van zaaitechniek van Precision Planting, een bedrijf dat Agco in 2017 heeft overgenomen. Van dat bedrijf komen ook verschillende technieken die in de zaaimachine zijn gebouwd zoals het vAplly systeem voor het nauwkeurig toedienen van kunstmest en de mogelijkheid om via taakkaarten de zaaizaadhoeveelheid per rij aan te passen aan de omstandigheden. De eerste serie komt in drie modellen met werkbreedtes van 10,2 meter tot 18 meter. De machine kan zowel op 45 als op 50 cm zaaien. De machine is uitgerust met een bodemvolgend systeem waarbij de zaaielementen per drie in een subframe hangen.

De zaaimachine is ontwikkeld en wordt gebouwd in een fabriek van Agco in Brazilië. Het is het eerste grote internationale project van Fendt bij de uitbouw van dit merk in andere werelddelen. In Brazilië gebeurt dat dus door tegelijk met de introductie van Fendt als trekkermerk ook te starten met eigen zaaimachines. Later zullen naar verluid, andere producten uit deze fabriek ook naar andere Fendt markten komen.