Fendt vernieuwt Tornado

Fendt heeft een nieuwe stap gezet bij de integratie van de vroegere Lely producten in haar voederwinningslijn. Op de tweejaarlijkse Fendt feldtage in Wadenbrun presenteerde ze een nieuwe lijn ronde balen persen. Naast een aantal nieuwe andere voederwiningsmachines

 • DSC07829 (Klein).jpeg

  De Fendt Rotana met variabele kamer is lager en daardoor wat stabieler op de weg. Door de langere uitvoering zijn ook grotere wielen mogelijk.
 • DSC07812 (Klein).jpeg

  Al op de eerste VIP dag waren er duizenden bezoekers. In de verte alle drie de uitvoeringen van de nieuwe Fendt combine.
 • DSC07828 (Klein).jpeg

  Vanaf volgend jaar kan Fendt ook een getrokken maaier leveren van 3 of 3,5 meter breed. Door de middendissel kan deze zowel links als rechts naast de trekker werken. Deze is ook met kneuzer leverbaar.
 • DSC07843 (Klein).jpeg

  Bij de harken breidt Fendt het programma uit met een Fomer 1502. Dit is een hark met zijafleg en een werkbreedte van 3,60 tot 7 meter. De 3,60 is bij gebruik van afleg per rotor. De werkbreedte is hydraulisch te verstellen.
 • DSC07839 (Klein).jpeg

  De lijn opraapwagens wordt komend jaar uitgebreid met een aantal modellen. Aan de onderzijde komen er een aantal kleinere wagens bij met een gestoken pick-up. Dit zijn vernieuwde oude Mengele opraapwagens en vooral bedoeld voor kleinere bedrijven en het werken in berggebieden. Aan de bovenkant komt de drieassige Tigo 90 met een bakinhoud van 50 m3.

Het zijn echte fandagen daar in Wadenbrun. Meer dan twintigduizend mensen komen naar deze Fendt machineshow. Met daarnaast een minibeurs waar andere fabrikanten mogen staan met machines die Fendt niet zelf levert. Dus zijn er nu geen voederwinningsmachines meer want die maken ze sinds vorig jaar zelf. Het zijn dus vooral fabrikanten van grondbewerkingsmachines die samen met Fendt demonstreren. Maar ook bijvoorbeeld Horsch en Lemken moeten de spuiten thuis laten. Net zoals Kverneland nu geen hooibouwmachines mag tonen.

De Feldtagen werden dit jaar vooral gebruikt om extra aandacht te generen voor de nieuwe voederwinningslijn. Met een grote demonstratie van alle machines en weer een uitbreiding van het leveringsprogramma. Belangrijk voor Nederland zijn de nieuwe vaste- en variabele kamerpersen. Deze zijn nog ontwikkeld in de Lelytijd en nu rijp voor introductie als Fendt product. In het nieuwe ontwerp is Fendt (maar feitelijk Lely) afgestapt van een aantal zaken die kenmerkend waren voor de Lely persen. Zo is de grote invoerrotor weer verdwenen en vervangen door een kleine rotor met 25 messen. Bekend als het double action systeem uit de Welger tijd. Door de kleinere invoerrol kan ook de hele perskamer weer lager worden gemonteerd wat de stabiliteit ten goede komt.

Met de verlaging van de perskamer is ook het principe verlaten dat de baal vanuit de perskamer direct op de wikkelring rolt. Dat gaf de ontwikkelaars de mogelijkheid om deze verder naar achteren te plaatsen. Dat zou één van de veel gehoorde klachten bij dit systeem, storingen op sensoren van de wikkelunit, moeten voorkomen. Het betekent wel dat er een baalovergave unit is toegevoegd. Door de vergroting van de afstand tussen perskamer en wikkelunit is het ook mogelijk om grotere wielen te monteren. Fendt houdt wel vast aan enkele wielen omdat dit wringen in de bochten voorkomt.  Een laatste noviteit is de automatisch aanpassing van de hoogte van de wikkelunit aan de baalhoogte van de variabele kamerpers.  De persen hebben bij Fendt nu ook een eigen naam en staan voortaan als Rolana in de prijslijst. Daarmee verdwijnt de Tornado van Lely van het toneel.

Voor het overige nieuws op voederwinningsgebied zie de foto’s bij dit bericht.